Sporen, tonderzwammen en haarijs – Deel 2 – Slot

Vervolg naar buiten in bos en veld…

Haarijs

In de buurt van het Jachthuis Sint Hubertus stonden er ook weer witte kuifjes haarijs op het dode hout. We hebben er wel vaker over geschreven, maar toch… is het elke keer, een ‘wonder’ om die spierwitte kuifjes en borsteltjes van het ‘haarijs’ te zien staan of hangen op de bosbodem.

Jannie zag ze het eerst tussen de bladeren zitten en wij hebben dit bijzonder mooie ‘witte wonder der natuur’ weer eens van dichtbij kunnen bekijken en vastgelegd op de gevoelige plaat.
Echt wonderbaarlijk hoe zoiets zomaar kan ontstaan, de temperatuur lag net onder het vriespunt en dan kan het haarijs ineens tevoorschijn komen. Hoe langer je blijft kijken, des te groter is de verwondering!

Haarijs op het dode hout - - Foto: ©Jannie van den Berg

Haarijs op het dode hout – – Foto: ©Jannie van den Berg

Haarijs lijken net witte kuifjes op het hout - Foto: ©Fransien Fraanje

Haarijs lijken net witte kuifjes op het hout – Foto: ©Fransien Fraanje

Een wonderlijk iets dit natuurlijke kunstwerk en soms lijken het wel kleine ijsborsteltjes - Foto: ©Fransien Fraanje

Een wonderlijk iets dit natuurlijke kunstwerk en soms lijken het wel kleine ijsborsteltjes – Foto: ©Fransien Fraanje

Kijk zo kun je het nog wat beter zien denkt Louis - Foto: ©Fransien Fraanje

Kijk zo kun je het nog wat beter zien denkt Louis – Foto: ©Fransien Fraanje

Vrij zeldzaam

Haarijs of IJshaar is een vrij zeldzaam fenomeen. Het lijkt mede veroorzaakt te worden door schimmels in dode afgevallen beukentakken (soms ook eiken) waarvan de schors kortgeleden is losgelaten.
Het verschijnsel treedt, soms, op in nachten met een minium temperatuur van – 1 t/m 4°C in combinatie met een zeer hoge luchtvochtigheid.

 Als afsluiter van deze prachtige middag een wonderschone avondlucht - Foto: ©Louis Fraanje

Als afsluiter van deze prachtige middag een wonderschone avondlucht – Foto: ©Louis Fraanje

Tenslotte

We hebben samen met onze natuurvrienden weer een heerlijke boswandeling gemaakt, waarbij we ook nog een aantal leuke ontdekkingen hebben gedaan. Met aan het einde van deze prachtige middag in de natuur, een wonderschone avondlucht als afsluiter!

*******************************************************************************************************************************

In de Barneveldse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2024/01/11/sporen-tonderzwammen-en-haarijs-deel-2-slot/