Zomaar wat zwerven – Deel 158

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Maandag 11 december 2023 –   “Oog in oog met een edelhert”

Een mooie herinnering op een late namiddag in december van 2016 op de Hoge Veluwe.
Wij stonden samen met onze vrienden Florus en Jannie van de Berg aan de rand van het Zwarte Veld, in de verlatenheid van het Veluwse bos en in de wijde omgeving was het de stilte die overheerste.
Tussen de bomen van het achterliggende bos slingerden vaag wat mistflarden en gaven het geheel een beetje mystieke uitstraling, een unieke belevenis en zeker in zo’n dichtbevolkt land als Nederland.

Het blijkt een flinke knaap te zijn met een prachtig gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Het blijkt een flinke knaap te zijn met een prachtig gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Onverwacht

Zoiets is voor buitenmensen zoals wij, natuurlijk genieten in optima forma en als er dan ook nog plotseling en geheel onverwacht, vanuit het hoge gras een schitterend edelhert omhoog komt en jou kant opkijkt, dan kan je dag niet meer stuk. Het blijkt een flinke knaap te zijn met een prachtig gewei, waar we in de gauwigheid zo’n 20 enden in tellen, geweldig toch.
Het zijn de natuurmomenten met een ‘gouden’ randje, waar je met veel genoegen aan terug kunt denken en bij het zien van dit prachtige beeld, komen die mooie en waardevolle herinneringen dan weer naar boven .

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 12 december 2023 –   “Ekster op het schuurdak”

Ze staan bekend als druktemakers en schreeuwers en in principe klopt dat ook wel, want als ze met een stelletje bij elkaar zijn, dan is het zeker geen rustig buurpraatje of zo.
Het tegenovergestelde gebeurt, als je ze ergens alleen tegenkomt, zoals hier ergens achter een boerderij in de buurt van een oud schuurtje. Daar zag ik hem gisteren wat rondscharrelen in de bongerd(boomgaard) en op een gegeven moment vloog hij naar de nok van het oude schuurtje. Vanaf die hoge plek bekeek hij de wereld beneden hem eens om te kijken of er nog iets eetbaars was.

De ekster bovenop de nok van het oude schuurtje - Foto: ©Louis Fraanje

De ekster bovenop de nok van het oude schuurtje – Foto: ©Louis Fraanje

Schone schijn

Op zo’n moment dan zie je eigenlijk dat het helemaal geen lelijke vogel is, met al dat blauw aan de vleugels en is het best wel een sjieke vogel om te zien.
Toch is en blijft het natuurlijk een echte rover, daar getuigd ook het kromme puntje aan het uiteinde van zijn snavel van, dus… tja… het is niet altijd wat het lijkt, zal ik maar zeggen.

*******************************************************************************************************************************

Zaterdag 23 december 2023 –   “Edelherten op de Wildbaan”

Vanmiddag waren Louis en ik even bij Daan in Hoenderloo geweest om enkele potten heerlijke honing in te slaan, gezond en lekker. Daarna terug over de Hoge Veluwe gereden en zagen we bij de Wildbaanweg een klein roedel hindes en enkele jonge herten.
Op een gegeven ogenblik stonden ze met z’n allen ineens naar rechts te kijken, maar wij konden niets ontdekken, wel even mooi op de plaat kunnen zetten, dat wel.
Alvast een mooie afsluiting van het oude jaar en – net als de herten – uitkijken naar een heel nieuw jaar!

Langs de Wildbaanweg stond een klein roedel hindes en enkele jonge herten - Foto: ©Fransien Fraanje

Langs de Wildbaanweg stond een klein roedel hindes en enkele jonge herten – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zondag 24 december 2023 – VIERDE ADVENTSZONDAG.
“De voorbereiding op de wederkomst van de Heiland”
Op deze zondagmorgen werd in onze kerk en in vele andere kerken ter wereld, de vierde Adventskaars aangestoken, verwachtingsvol zullen wij ons moeten voorbereiden op de komst van Jezus, wat óók betekent dat Hij ons dan weer bij God zal brengen, omdat wij Hem kwijt zijn geraakt.

Die grote morgen

“Eens zal op de grote morgen, klinken het bazuingeschal, dan zal Jezus wederkomen, als de rechter van ‘t heelal. Wie zal op die grote morgen, buigen voor die Majesteit? Wie zal op die grote morgen, vluchten voor die heerlijkheid.”

Geweldig moment

Voor wie in Hem gelooft, zal dit een geweldig moment zijn, dat kunnen we lezen in Jesaja 11 vers 9 en 10: “Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil op heel Mijn heilige berg. Want kennis van de HEER vervult de aarde, zoals het water de bodem van de zee bedekt. Want op die dag zal de Wortel van Isaï er zijn, die zal staan als banier voor de volken. Naar Hém zullen de heidenvolken vragen. Zijn rustplaats zal heerlijk zijn!”

Wat een belofte! Met een mooi winterbeeld op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Wat een belofte! Met een mooi winterbeeld op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

********************************************************************************************************************************

Maandag 25 december 2023 –  “Kerstfeest 2023 in het groen”

Deze Kerst was wel voor ons wel heel bijzonder, omdat mijn vrouw Fransien en ik samen tijdens de Kerstnachtdienst en op deze 1e Kerstdag, hebben meegezongen in het Bethelkoor van onze Bethelkerk in Ede. – Deze dienst terugkijken kan, kopieer de onderstaande url: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1907/events/recording/170344800001907

Wandeling

Vanmiddag zagen wij tijdens een wandeling met Thea Van Den Brink hier bij ons in de buurt, deze prachtige groene hulsttak met rode bessen hangen.
De felgekleurde bessen staken mooi af bij het donkergroen van de hulst en gaven het geheel net even dat extraatje, wat ons blij en gelukkig maakte tijdens deze Kerstdagen!

De felgekleurde bessen steken mooi af bij het donkergroen van de hulst - Foto: ©Louis Fraanje

De felgekleurde bessen steken mooi af bij het donkergroen van de hulst – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 26 december 2023 –  “Oog in oog met een sprong reeën”

Vanmiddag samen met Louis Fraanje door het Binnenveld gereden en warempel, ergens ver weg in het veld zagen we een zevental reeën, die heerlijk op hun gemakje aan het uitrusten waren. We hebben ze een tijdje geobserveerd en genoten van de rust, die hiervan uit ging, zoiets verveeld nooit.
Daarna zijn we verder gereden naar Rhenen en Elst om te kijken of het water hoog stond bij de Rijn, daarover morgen meer.

Een zevental reeën, die heerlijk op hun gemakje aan het uitrusten waren – Foto: ©Fransien Fraanje

Een zevental reeën, die heerlijk op hun gemakje aan het uitrusten waren – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 27 december 2023VELUWE-HARSKAMP

Vandaag is onze natuurvriend Florus van den Berg jarig en heeft de gezegende leeftijd van 79 jaar bereikt, daarom ook mede namens Fransien van harte gefeliciteerd en wij wensen jou, samen met Jannie, nog heel veel gezonde jaren en Gods zegen toe!
Hierbij tegelijkertijd de hoop uitsprekend, dat we samen nog maar vaak over die mooie Veluwe en daarbuiten, mogen rondzwerven en genieten van Gods Schepping!
In oktober van dit jaar waren wij in Naturwildpark Granat in Duitsland en maakte ik deze foto van Florus, terwijl een damhinde geniet van een paar lekkere brokjes uit zijn hand!

Een damhinde geniet van een paar lekkere brokjes uit de hand van Florus van den Berg - Foto: ©Louis Fraanje

Een damhinde geniet van een paar lekkere brokjes uit de hand van Florus van den Berg – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 159

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/12/27/zomaar-wat-zwerven-deel-2/