Maas Stroomberg een markante Lunteraan is niet meer!

VELUWE-LUNTEREN

Veluwenaar en Lunteraan Maas Stroomberg(96), een bekend en geliefd mens, die veel heeft gedaan voor Lunteren en zijn medeburgers in het bijzonder!
Veel mooie herinneringen aan hem en vooral ook dankbaar dat ik hem gekend heb!

Willem de Frel schreef een mooi in memoriam, waarin hij met recht zegt: “Met zijn heengaan verliezen we niet alleen een geboren en getogen Lunteraan, maar ook een man wiens glimlach als zijn handelsmerk gold!”

*******************************************************************************************************************************

In memoriam Maas Stroomberg

Op woensdag 13 december is Maas Stroomberg op 96-jarige leeftijd overleden en met zijn heengaan verliezen we niet alleen een geboren en getogen Lunteraan, maar ook een man wiens glimlach als zijn handelsmerk gold.
Maas was een echte Lunteraan in hart en nieren. Hij had een gezicht dat altijd straalde van vriendelijkheid en zijn positieve instelling was aanstekelijk voor iedereen die het genoegen had om zijn pad te kruisen. Hij heeft zijn geboortegrond nooit verlaten, enkel verhuisde hij van de boerderij van zijn ouders naar een locatie op het land van zijn ouders, slechts een paar honderd meter verderop. Hij was de derde van zes kinderen en volgde zijn technische opleiding aan de ambachtsschool in Ede.

Een bruggenbouwer

Maas begon zijn werkende leven als boerenknecht bij boerderij De Vaarkamp op de Postweg, het ouderlijk huis van zijn grootvader, waar twee vrijgezelle ooms achterbleven toen zijn grootouders kort na elkaar in 1941 overleden. Het was toen normaal dat iemand van de familie dan hielp met het werk, Maas ging op zijn 15e daar intern, midden in de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij opgeroepen om te dienen in Indië, waar hij drie jaar heeft gediend bij de genie, bij de bruggenbouwers. Ironisch genoeg was Maas ook een bruggenbouwer tussen mensen, wat hij zijn hele leven met toewijding heeft gedaan. Hij organiseerde jarenlang reünies voor zijn medestrijders uit Indië, tot hij als enige overgebleven was.

Veluwenaar en Lunteraan Maas Stroomberg - Foto: Familie Stroomberg

Veluwenaar en Lunteraan Maas Stroomberg – Foto: Familie Stroomberg

Mede-initiatiefnemer Oud Lunterse Dag

Na zijn terugkeer uit Indië ging Maas aan de slag in de vee-verbetering, eerst als stamboekhouder en later bij de KI Gelderland, waar hij zich bezighield met kunstmatige inseminatie en het resultaat daarvan. Op de ijsbaan in Ederveen bij van Ginkel sloeg de vonk over met zijn toekomstige vrouw Alie van Roekel. In 1955 bouwden ze hun huis en dit zou hun thuis blijven gedurende hun hele huwelijk , waaruit vier kinderen geboren werden. Het overlijden van Alie in 2017 en het overlijden van dochter Coosje in 2022 bracht ook verdriet in Maas’ leven.
Maas was gepassioneerd over zijn werk in de vee-verbetering en hij klom uiteindelijk op tot hoofd van de foktechnische divisie. Maar zijn betrokkenheid beperkte zich niet tot zijn werk, hij hield ook van zijn dorp Lunteren. Samen met Joop van den Brink was hij een van de initiatiefnemers van de Reutemeteut , het klapstuk en handelsmerk van de Oud Lunterse Dag, een jaarlijks evenement waar Maas trots op was. Hij verwelkomde de leden van de commissie elk jaar in de week voor de Oud Lunterse Dag in zijn huis om bij te praten en hij was altijd enthousiast over hun inzet. Zijn huis was altijd gastvrij, met koffie, lekkernijen, wijn, bier en borrelhapjes. Ook is Maas nog vele jaren zelf secretaris geweest van de Commissie Oud Lunterse Dag . Zijn huis en tuin waren altijd keurig verzorgd en hij keek uit naar bezoeken van buren en kennissen. Hij maakte ook makkelijk nieuwe vrienden als oudere wegvielen want dat heeft hij vaak mee moeten maken op zo’n leeftijd.
In 2012 werd Maas uitgeroepen tot ‘Bovenste Beste Burger’ en dat vervulde hem met trots. Tot op zijn laatste dag was hij actief en betrokken, zelfs vorige week stond hij nog op de begraafplaats om mevrouw van den Brink, de vrouw van Joop die zelf al enige tijd overleden was, de laatste eer te bewijzen. Hij was ook een enthousiast lid van de Edese Seniorenclub, waar hij deelnam aan levendige gesprekken over politiek, wereldgebeurtenissen en lokale aangelegenheden.

De ipoon

Maas had een speciale band met zijn 12 kleinkinderen en 13 achterkleinkinderen. Ze kwamen graag bij opa op bezoek en hij was dol op hen. Zijn dochter Coosje schonk hem enige jaren terug haar oude iPhone, die hij altijd de ‘ipoon’ noemde. Zijn kleinkinderen hielpen hem graag met technische uitdagingen. Hij wilde met de tijd mee. Het verlies van Coosje was een zware klap voor Maas, en hij had moeite om dit te verwerken.

De wijde wereld in

Maas en Alie besloten om de wereld te gaan ontdekken toen hun kinderen ouder werden. Ze reisden naar diverse landen, o.a. Noorwegen, Duitsland, Amerika, Zuid-Afrika, Indonesië en zelfs naar Rusland. Maas was een avontuurlijke ziel, altijd klaar voor nieuwe ervaringen.

Nu vertrekt Maas, een markante man, op zijn laatste reis. Hij laat een erfenis van liefde, vriendschap achter en een glimlach die nooit zal worden vergeten.

Door: Willem de Frel

Ook in de Lunterse Krant! (Zie hieronder)

Rouwdienst terugkijken kopieer onderstaande url op google: https://kerkdienstgemist.nl/stations/441/events/recording/170306370000441

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/12/20/maas-stroomberg-een-markante-lunteraan-is-niet-meer/