Rust roest…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Om over na te denken… of juist ter bemoediging!

Een aantal jaren geleden zagen we onderweg op de fiets ergens op de Veluwe, deze oude verroeste ploeg onder een eikenboom staan.
Hier had men dus – letterlijk en figuurlijk – de hand niet aan de ploeg geslagen, vandaar de bijgaande tekst: “Rust roest”.

De oude en verroeste ploeg onde de eikenboom - Foto: ©Louis Fraanje

De oude en verroeste ploeg onde de eikenboom – Foto: ©Louis Fraanje

Boodschap

In de bijbel zegt Jezus: “Niemand, die de hand aan de ploeg slaat en ziet naar wat achter hem ligt, geschikt is voor het Koninkrijk van God” (Lucas 9 vers 62).
Hiermee bedoelde Hij, dat Zijn boodschap op een goede manier door anderen opgepakt moest worden om er over te spreken en niet telkens achterom zouden blijven kijken, of het wel goed zou komen.

Ploegende paarden op de Trapakkers in Ede vroeger – Foto: ©Louis Fraanje

Ploegende paarden op de Trapakkers in Ede vroeger – Foto: ©Louis Fraanje

Einddoel

Vandaar dit voorbeeld van de ploegende boer, die niet achterom moest kijken of de geploegde voor wel recht was, want daardoor trok de ploeg tegelijkertijd scheef.
Hij moest dus voor hem uit blijven kijken naar het einde van de akker, naar het einddoel oftewel de toekomst, nog beter gezegd; naar Gods koninkrijk.

In rechte voren ploegen de paarden dan ook recht naar voren – Foto: ©Louis Fraanje

In rechte voren ploegen de paarden dan ook recht naar voren – Foto: ©Louis Fraanje

Toekomst

Het geloof moet dus niet een verlangen zijn naar iets dat achter ons ligt, maar een sterk verlangen zijn naar de toekomst, naar Gods koninkrijk. Laten we daarom samen – letterlijk en figuurlijk – de hand aan de ploeg slaan, zonder steeds maar achterom te kijken, om zo vol enthousiasme samen naar die Grote Dag te verlangen, niks meer en niks minder!

Ploegende paarden bij Hoog Buurlo op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Ploegende paarden bij Hoog Buurlo op de Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

Ploegende paarden

Natuurlijk is en blijft het bovenstaande verhaal ook juist nu in deze gebroken tijd, een belangrijk gegeven en heeft het dan ook niets aan actualiteit verloren, dat staat – mijn inziens – buiten kijf.
Daarnaast vond ik het niet verkeerd om er nog drie prachtige foto’s van ploegende paarden bij te plaatsen, waarvan de eerste twee jaren geleden gemaakt zijn op de Trapakkers bij Ede. En de tweede foto is gemaakt op de grote akker in de buurt van de schaapskooi op Hoog Buurlo.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/11/24/rust-roest/