Verregende paddenstoelen in het zonnetje…

Natuurliefhebber Fransien Fraanje

Natuurliefhebber Fransien Fraanje

Vliegenzwammen glanzen in het zonnetje…

Paddenstoelen trekken momenteel onze aandacht en mede door de regen, kleuren ze nog mooier. Dat merkten wij vorige week toen wij ergens tussen Uddel en Elspeet, zomaar in de berm, een aantal felrode vliegenzwammen ontdekten. Ze stonden te glanzen in het zonnetje, met z’n drietjes in een groepje dicht tegen elkaar aan geleund.
Ik heb geprobeerd om er een mooi plaatje van te maken!

Genoten

We hebben die dag genoten van de vele paddenstoelen en de vliegenzwammen in het bijzonder, echt om bij deze grijze regendagen blij van te worden!

De vliegenzwammen stonden te glanzen in het zonnetje – Foto: © Fransien Fraanje

De vliegenzwammen stonden te glanzen in het zonnetje – Foto: © Fransien Fraanje

Natuurweetje

Deze best wel veel veelvoorkomende paddestoel met zijn rode hoed en witte stippen, waarvan de rode kleur aangeeft dat hij giftig is, maar wel minder giftig dan meestal wordt gedacht. Zijn naam heeft hij te danken aan het volgende; stukjes van een gedroogde vliegenzwam werden met melk gemengd, als dan de vliegen ervan dronken gingen ze dood.

De vliegenzwam leeft in symbiose met de berk, want de draden van de zwam vlechten zich om de worteltop
en maken dat de worteltoppen van de berk meer voedsel kunnen opnemen. En… omgekeerd voedt de berk de vliegenzwam met suikers, zodat de zwam sneller groeit, beide hebben ze dus voordeel van deze relatie.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/11/03/verregende-paddenstoelen-in-het-zonnetje/