Porseleinzwam is een ware schoonheid laag bij de grond

Door de knieën voor een paddenstoel…

Als de herfst weer is neergestreken op de Veluwe, trekken we er weer op uit, want dit jaargetijde is toch wel hèt moment, waarin we genieten kunnen van de vele verschillende soorten en kleuren paddenstoelen.
Je moet er wel vaak voor door de knieën of soms languit op de grond, maar dat deert ons als echte natuurliefhebbers niet. Al moppert Fransien nog weleens op mij, als ik weer eens niet goed had gekeken waar ik ging liggen, heel begrijpelijk trouwens, vooral als ik bijvoorbeeld – per ongeluk – in de keutels van een of ander dier terecht was gekomen.

Schoonheid

De porseleinzwam is een ware schoonheid laag bij de grond, ja… en Fransien was helemaal weg van deze prachtige paddenstoel oftewel zwam, die ze op de zijkant van een omgevallen beuk ontdekte. Ze heeft hem op een prachtige manier, van onderen af op de plaat gezet, waarbij je heel mooi de lamellen er dwars doorheen kunt zien. Van dichtbij lijkt deze kleine paddenstoel/zwam ook wel wat op porselein, zo mooi glanzend in het tegenlicht, maar tegelijkertijd ook zo breekbaar en teer.

De porseleinzwam is een ware schoonheid laag bij de grond - Foto: ©Fransien Fraanje

De porseleinzwam is een ware schoonheid laag bij de grond – Foto: ©Fransien Fraanje

Natuurweetje

De porseleinzwam heeft een 3 tot 10 cm grote halfronde hoed. De hoed is lichtgrijs tot wit en bedekt met een slijmlaag. Aan de onderzijde heeft deze witte lamellen. De witte steel is 3 tot 10 cm lang en heeft een manchet.
Een porseleinzwam tast vaak alleen delen aan die al verzwakt zijn, in gezonde bomen is de schade beperkt. Aangetaste takken kunnen uiteindelijk uitbreken. Er wordt gezegd dat de porseleinzwam een indicator is voor de aanwezigheid van andere parasitaire zwammen zoals de honingzwam en de reuzenzwam.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/10/11/porseleinzwam-is-een-ware-schoonheid-laag-bij-de-grond/