Een paddenstoel in het avondlicht…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buitenleven in bos en veld…

Een tijdje geleden toen wij op een avond met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg over de Hoge Veluwe zwierven, ontdekte Fransien in de buurt van het Zwarte Veld een prachtige paddenstoel.
Mede door de vele regen van de laatste weken komen ze momenteel – letterlijk en figuurlijk – als paddenstoelen uit de grond. Ook deze prachtige vliegenzwam stond heel mooi te pronken onder de bomen in het avondlicht.

Extra dimensie

Deze keer maakte Fransien haar foto vanuit een zeer laag standpunt en dat geeft een heel apart tintje aan deze overbekende paddenstoel, hij springt er echt uit. Nee… niet uit de grond natuurlijk, maar bij wijze van spreken en ook de omgeving geeft een extra dimensie aan het geheel!

Kindertijd

Als kind zijnde vond je natuurlijk de rode paddenstoel met witte stippen het allermooiste, dat had natuurlijk ook te maken met je kindertijd en alles wat daar omheen gebeurde.
En… niet te vergeten, de prentenboeken met de vele afbeeldingen van paddenstoelen, waarbij ook kabouters een grote rol speelden. Daar komt nog eens extra bij dat wij regelmatig het bekende kinderliedje: “Op een grote paddenstoel… ” zongen, dus is het achteraf gezien helemaal niet zo gek, dat wij juist deze paddenstoel zo mooi vonden.

Deze prachtige vliegenzwam stond heel mooi te pronken onder de bomen in het avondlicht – Foto: © Fransien Fraanje

Deze prachtige vliegenzwam stond heel mooi te pronken onder de bomen in het avondlicht – Foto: © Fransien Fraanje

Natuurweetje

Deze best wel veel veelvoorkomende paddenstoel met zijn rode hoed en witte stippen, waarvan de rode kleur aangeeft dat hij giftig is, maar wel minder giftig dan meestal wordt gedacht. Zijn naam heeft hij te danken aan het volgende; stukjes van een gedroogde vliegenzwam werden met melk gemengd, als dan de vliegen ervan dronken gingen ze dood.

Samenwerking

De vliegenzwam leeft in symbiose(samenwerking) met de berk, want de draden van de zwam vlechten zich om de worteltop
en maken dat de worteltoppen van de berk meer voedsel kunnen opnemen. En… omgekeerd voedt de berk de vliegenzwam met suikers, zodat de zwam sneller groeit, beide hebben ze dus voordeel van deze relatie.

Verschijning

Ze verschijnen vanaf juli tot en met de late herfst, met een hoogtepunt rond eind augustus. Vliegenzwammen groeien veelal in loofbossen en zijn vaak in kleine groepjes te vinden rond berken en sparren. De vliegenzwam is niet eetbaar.(Bron: Wikipedia)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/09/19/een-paddenstoel-in-het-avondlicht/