Natuurlijke paardenkracht…

Terugblik met een beetje nostalgie…

Als ik terugkijk naar vroeger, dan zie ik in mijn gedachten overal op het boerenland de boeren werken met paarden, dat beeld zit op mijn netvlies gebrand.

Het mag dan misschien een nostalgisch en ouderwets beeld zijn, het roept bij mij veel herinneringen op.

Verdrongen

De steeds groter en vernuftiger geworden tractoren oftewel trekkers, hebben helaas de paarden zo goed als in haar geheel verdrongen. Zo heel af en toe zie je nog weleens achteraf een boer met paarden voor de ploeg, al is het sporadisch en dan ook nog vaak uit liefhebberij.
Het is inmiddels alweer ruim 13 jaar geleden dat ik de onderstaande foto maakte, dat was dus in het jaar 2010 ergens in een weiland op het Landgoed Staverden.

Twee zware Belgische paarden, een 'grieze' en een 'bruune' – Foto: ©Louis Fraanje

Twee zware Belgische paarden, een ‘grieze’ en een ‘bruune’ – Foto: ©Louis Fraanje

Grieze en bruune

Twee zware Belgische paarden, een ‘grieze’ en een ‘bruune’, die een beetje dromerig tussen het groen, mij aan stonden te staren. Een prachtig beeld, dat mij direct weer meenam terug in de tijd van vroeger, toen ik als kleine jongen op een boerderij buiten ons dorp ging helpen.
Die tijd van toen is helaas voorbij, maar de herinneringen blijven, die bewaar ik voor altijd zolang ik leef!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/09/06/natuurlijke-paardenkracht/