Vakantiehumor met een boodschap…

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

“Ha… eindelijk is ‘t zover!”

Als de vakantietijd is aangebroken, trekken we met z’n allen de natuur in! Dat doen we al vele jaren lang, een ieder op zijn of haar manier.
En… als je op vakantie bent, dan stuur je vaak een leuke ansichtkaart naar familie of vrienden, tenminste dat doe ik wel, het heeft ook iets nostalgisch en het is altijd leuk om het met anderen te delen.

Ontwerp

Nou vond ik ergens op een rommelmarkt deze ansichtkaart en vooral het beeld op de kaart zelf sprak mij aan. Na wat zoekwerk, kwamen wij erachter, het een ontwerp was van de bekende historisch cartografisch pentekenaar Ben Speijdel uit Babberich in De Liemers.

Vakantie kaartontwerp en uitgevoerd door ©Ben Speijdel 1980

Vakantie kaartontwerp en uitgevoerd door ©Ben Speijdel 1980

Humor met een boodschap

Als je goed kijkt, dan zie je de vakantieganger, gewapend met camera en kijker, voorzien van veldfles, de natuur intrekt en onderweg smijt hij achteloos het afval van zich af. Tegelijkertijd pakken de dieren hun biezen en koffers, om er – letterlijk en figuurlijk – vandoor te gaan.

Op deze kaart worden de dieren ook nog eens extra naar voren gehaald om zich te laten horen.
Let op het wolkje rechts in beeld met de tekst: “Ha… eindelijk  ‘t is zover”  en links in beeld het antwoord van de dieren: “Kom… jongens we moeten weer op vacantie!”  Het woordje vakantie toen nog met een c geschreven.

Actueel

Blijkbaar was het weer zo’n poging om de vakantieganger en anderen destijds wat meer bewust te maken. Alhoewel… deze kaart van Ben Speidel heeft aan actualiteit nog niets van zijn waarde verloren, want als je nu vandaag ook eens goed om je heen kijkt, dan sta je (helaas) versteld van wat je tegenkomt in bos en veld. De goede uiteraard niet te na gesproken, maar toch….? Dus spaar de natuur en neem uw afval mee, de natuur vaart er wel bij!

Met dank aan Ben Speijdel voor zijn belangenloze toestemming voor plaatsing. 

Meer info:  https://www.rafelroutes.nl/rafels/ben-speijdel/

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/21/vakantiehumor-met-een-boodschap/