De 3e Oud Veluwse Markt in het zonnetje gezet!

Het dagelijkse leven gezien door een historische bril…

Op deze Donderdag 10 augustus 2023 was het alweer de 3e Oud Veluwse Markt  en vandaag was echt een feestelijke dag,  mede ook omdat het zonnetje doorbrak was het heerlijk om samen met Fransien over de markt te kuieren.

Onze ontmoeting bij het Gemeentehuis met Marten De Blecourt, burgemeester Jacco van der Tak en Louis Fraanje. Wat erg grappig was dat burgemeester Van der Tak interesse toonde voor de wandelstok. "Of is het een staf?" vroeg hij. Waarop ik vertelde, dat een stok is om te slaan en een staf is om te gaan! "Kijk da's een goeje om de dag mee te beginnen!" was zijn antwoord. Leuk toch... 😉- Foto: ©Fransien Fraanje

Ontmoeting bij het Gemeentehuis met Marten De Blecourt, burgemeester Jacco van der Tak en Louis  – Foto: ©Fransien Fraanje

Burgemeester

Het begon al bij het Gemeentehuis, daar ontmoeten we burgemeester Jacco van der Tak en Marten De Blecourt. Een erg leuke bijkomstigheid was,  dat burgemeester Van der Tak interesse toonde voor de wandelstok. “Of is het een staf?” vroeg hij. Waarop ik hem vertelde, dat een stok is om te slaan en een staf om te gaan! “Kijk da’s een goeje om de dag mee te beginnen!” was zijn antwoord. Leuk toch…!

Een belangrijk moment wordt op de ouderwetse en moderne manier door Johan van Omme vastgelegd - Foto: ©Louis Fraanje

Een belangrijk moment wordt op de ouderwetse en moderne manier op de gevoelige plaat vastgelegd – Foto: ©Louis Fraanje

Oud en nieuw jasje

Even later kwamen wij hen ook weer tegen in de Nieuwstraat, met de bekende filmmaker Albert van der Zwaag en zijn vrouw Jeannet Van Der Zwaag-van Veldhoven, de historische fotograaf en oud dorpsgenoot Ton Lokker met zijn ouderwetse platencamera en de Barneveldse fotograaf Johan van Omme anno 2023.
Er moest een statiefoto gemaakt worden van het gehele Oud Veluwse Markt gezelschap, met de nieuwe Barneveldse mascotte Ridder Jan in het midden, dit alles in de oude stijl en nieuwe manier van fotograferen!

En het resultaat mag er zijn, met het kleurrijke gezelschap van de Oud Veluwse Markt - Foto: ©Johan van Omme

En het resultaat mag er zijn, met het kleurrijke gezelschap van de Oud Veluwse Markt – Foto: ©Johan van Omme

Wat een wereld van verschil - Foto: ©Louis Fraanje

Wat een wereld van verschil – Foto: ©Louis Fraanje

Filmreportage

De Oud Veluwse Markt is een begrip geworden in Barneveld! En filmmaker Albert van der Zwaag heeft een prachtige reportage gemaakt. (De tekst gaat verder onder het filmpje!)

Kijk en geniet…

Bakkie doen

Samen met onze natuurvrienden bij Restaurant Het Schaap een ‘Bakkie’ doen, heerlijk aan de koffie met een lekker gebakje, ouderwets even bijpraten tijdens de Oud Veluwse Markt op steenworp afstand van mijn geboortehuis in de Nieuwstraat te Barneveld.

Met onze vrienden Florus en Jannie van den Berg een 'bakkie' gedaan bij Restaurant Het Schaap - Foto: ©Familie Fraanje

Met onze vrienden Florus en Jannie van den Berg een ‘bakkie’ gedaan bij Restaurant Het Schaap – Foto: ©Familie Fraanje

Zingen

Natuurlijk weer samen uit volle borst gezongen in de Oude Kerk, onder muzikale begeleiding van Charles Groot op de piano en Roelof van Middendorp op het prachtige Paradijsorgel.
Daarna een ‘bakkie’ gedaan met oude dorpsgenoten Gerrit Schaap en Roek en Carla van Drenth en ook Steven Westeneng en Neeltje Westeneng en veel anderen.

Deze prachtige overzichtsfoto is vorig jaar gemaakt door fotograaf ©Johan van Omme

Deze prachtige overzichtsfoto is vorig jaar gemaakt door fotograaf ©Johan van Omme

Samen met enkele ouwe jongens van de 16km Club uut Kootwijkerbroek op de plaat. Een gewone volksjongen als ik naast het boerenvolk, mooi toch! - Foto: ©Fransien Fraanje

Samen met enkele ouwe jongens van de 16km Club uut Kootwijkerbroek op de plaat. Een gewone volksjongen als ik naast het boerenvolk, mooi toch! – Foto: ©Fransien Fraanje

Laat de boeren maar dorsen…

Na de hele Historisch optocht meegemaakt te hebben, met voorop onze vriend en veldwachter Maarten Struijs. hebben we als sluitstuk van deze schitterende 3e Oud Veluwse Marktdag, genoten van het graan dorsen door de mannen van de 16km Club op het Torenplein, dit hele gebeuren van A tot Z kunnen meemaken!

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/19/de-3e-oud-veluwse-markt-in-het-zonnetje-gezet/