Een reebok in het vizier en wandelaars

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Humor op het bospad…

Het overkwam mij onlangs op een avond in het veld, terwijl ik – bijna aan het einde van mijn wandeling, een bospad op kwam wandelen, verscheen er opeens iets verderop vanuit de dekking een reebok in het hoge gras. Hij keek in mijn richting en ik bleef ‘stokstijf’ stil staan, je zag hem denken; ‘wat is dat nou?’

Wandelaars

Maar… hij bleef gewoon staan kijken, totdat er geluiden van pratende mensen hoorbaar werden en even later een stukje voorbij de reebok twee wandelaars tevoorschijn kwamen.
Ze hadden totaal niets in de gaten, zo druk waren ze met elkaar in gesprek, ook toen ze linksaf sloegen en gelukkig van ons afliepen, ze keken niet op of om.

Kansen

De reebok wel, die had alles staan bekijken, eerst de drukke wandelaars en daarna weer in mijn richting, toch ging hij niet direct op de vlucht. Hij berekende blijkbaar zijn kansen, vermoed ik, want toen de wandelaars eenmaal uit het zicht waren verdwenen, keek hij nog eens in mijn richting en ging er toen heel op zijn gemak vandoor.

De reebok keek nog eens in mijn richting en ging er toen heel op zijn gemak vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

De reebok keek nog eens in mijn richting en ging er toen heel op zijn gemak vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Humor

Een echt ‘gaaf’ maar tegelijkertijd ook heel erg komisch moment, onbegrijpelijk dat die wandelaars de reebok niet zagen, maar ook best wel mooi dat hij niet direct voor mij op de loop ging. Blijkbaar vormde ik nou niet direct een gevaar voor hem, maar waren de druk pratende wandelaars wel iets om even goed in de gaten te houden.

Leren kijken

In ieder geval is hier één ding heel erg duidelijk; als je in de natuur wandelt en je zou ook graag eens wild tegenkomen, probeer dan zo stil mogelijk te zijn en kijk goed om je heen.
Hoewel het ook vaak voorkomt, dat we naar ‘iets’ kijken, maar dat we dat ‘iets’ feitelijk niet zien. Dat klinkt misschien heel raar en ik kan het ook moeilijk uitleggen. Ik denk dan ook, dat je zoiets alleen kunt leren door ‘goed’ te kijken, dan gaan je ogen ‘echt’ open voor de natuur!

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 2 augustus 2023 – VELUWE-BARNEVELD
Mijn foto van de reebok op het bospad, vandaag op de voorpagina van de Barneveldse Krant! Mooie waardering!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/05/een-reebok-in-het-vizier-en-wandelaars/