Wespendief in de lens

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buitenleven bij de vogels…

Op dinsdag 18 juli 2023 reden wij ter hoogte van de Roggekamp op de Hoge Veluwe, toen wij op een kale braamstruik laag bij de grond een roofvogel zagen zitten. Eigenlijk waren we er al bijna voorbij, dus een klein stukje terug en kijken… en nog eens kijken. Ja hoor daar zat een echte wespendief.

Eerste keer

Nu inmiddels alweer ruim negen jaar geleden, om precies te zijn op 14 juni 2014, zagen we voor het eerst een wespendief op de Hoge Veluwe. Dat was bijna op dezelfde plek hier in het open veld bij de Roggekamp, rustig op een tak van een half-dode boom om zich heen te kijken.

Daar zat de wespendief op een kale braamstruik – Foto: ©Louis Fraanje

Daar zat de wespendief op een kale braamstruik – Foto: ©Louis Fraanje

Tweede keer

Daarna hebben wij hem nog een keer in de zomer van 2016 waargenomen, dat was in de omgeving van de Zwarte Berg op de Hoge Veluwe, toen Fransien de wespendief op een kleine berkenstruik zag zitten.
En nu dus zeven jaar later voor de derde keer, wat kun je daar dan toch weer enorm blij van worden, als je zo’n prachtige vogel voor de lens krijgt!

Natuurweetje

De wespendief leeft in bossen en andere gebieden met bomen die worden afgewisseld met open terrein. Hij eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels. Soms eet hij ook andere insecten, of reptielen. De roofvogel is goed beschermd tegen insectensteken, zo heeft hij een dik verenpakket, schubben op zijn poten en wimperharen die zijn ogen beschermen tijdens het met de snavel uitgraven van nesten van wespen en hommels.

De wespendief zit rustig op een te koekeloeren – Foto: ©Louis Fraanje

De wespendief zit rustig op een te koekeloeren – Foto: ©Louis Fraanje

Voortplanting

Wespendieven arriveren in mei in de broedgebieden en verlaten deze uiterlijk in september. Een aanzienlijk deel van de aanwezige vogels komt niet tot broeden. De wespendief nestelt in de meeste gevallen in grote bossen, als daar tenminste voldoende voedsel te vinden is. De aantallen nemen sinds 1990 in veel gebieden in Europa licht maar gestaag af. In Nederland is de geschatte broedpopulatie zo’n 360-440 exemplaren. De nesten, die nog al eens eerder gebruikt zijn, zijn vaak lastig te vinden. Het legsel bestaat meestal uit een tot drie ronde, geelwitte eieren met bruine vlekjes.

Vogeltrek

De voorjaarstrek in mei is meestal onopvallend, maar soms worden in de tweede helft van die maand groepen tot enkele tientallen vogels gezien. De wegtrek begint al in juli en loopt door tot begin oktober. Eind augustus en begin september is er in bepaalde jaren in Nederland een massale doortrek van noordelijke vogels, met name in de zuidoosthelft van het land. Krachtige oostenwinden zorgen soms voor een toestroom van trekkers boven Nederland. Waarnemingen na begin oktober zijn uitermate schaars. (Bron: Wikipedia)

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/08/04/wespendief-in-de-lens/