Kleine vlinder met een pistooltje

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buitenleven bij de vlinders…

Op vrijdag 14 juli 2023  zagen wij een kleine vlinder op de zonnehoed zitten, die ons ineens opviel tussen de bloemen, dit bleek het Gamma uiltje te zijn, een dagactieve nachtvlinder. In eerste instantie denk je dan aan de Kolibrie vlinder, maar deze is veel kleiner en minder kleurrijk.

Zo’n klein en nietig vlindertje, dat zoveel in zijn mars heeft, dwingt respect af, dat merkt u wel bij het lezen van het verhaal hieronder!

Het Gamma uiltje met gespreide vleugels, let op de twee witte pistooltjes aan de bovenkant - Foto: ©Louis Fraanje

Het Gamma uiltje met gespreide vleugels, let op de twee witte pistooltjes aan de bovenkant – Foto: ©Louis Fraanje

Pistooltje

Het Gamma uiltje dankt zijn naam aan een zilverwitte tekening op de donkerbruine voorvleugel, de Gamma tekens. Ook de oude Nederlandse naam voor deze soort, pistooltje, verwijst daar naar als je goed kijkt lijken het dus ook kleine pistooltjes..
Tijdens het foerageren houdt de gamma-uil zijn vleugels vaak half open. De lichtbruine achtervleugel met donkere rand valt dan vaak op en op het borststuk heeft de gamma-uil een opvallende kraag.

Het Gamma uiltje druk bezig om zoveel mogelijk nectar te verzamelen - Foto: ©Louis Fraanje

Het Gamma uiltje druk bezig om zoveel mogelijk nectar te verzamelen – Foto: ©Louis Fraanje

Ook de hommel wil graag mee profiteren van een lekker hapje nectar - Foto: ©Louis Fraanje

Ook de hommel wil graag mee profiteren van een lekker hapje nectar – Foto: ©Louis Fraanje

Snelle vlieger

Hoewel het Gamma uiltje eerder een kleine soort is, waarvan je verwacht dat die zich laat meevoeren met de wind, heeft onderzoek uitgewezen dat dit helemaal niet het geval is. Gamma uiltjes zijn perfect in staat om bij te sturen, door tijdens hun ‘trek’ regelmatig van hoogte te wijzigen. Zo kiezen zij voor hen zelf de meest gunstige wind uit. Daarbij kunnen ze de topsnelheid van trekkende zangvogels evenaren; en dat is namelijk  90 kilometer per uur! (Bron: natuurpunt)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/07/25/kleine-vlinder-met-een-pistooltje/