Zomaar wat zwerven Deel 145

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Woensdag 14 juni 2023 – “Zonsopkomst boven de Veluwse bossen”

Vanmorgen om 05.25 uur hebben wij weer genoten van een prachtige zonsopkomst, met een temperatuur van zo’n 15°Celsius, was het echt heerlijk buiten.
Lichtbron
Ik heb het al vaker gezegd, maar ik blijf het iedere morgen een geweldig voorrecht vinden, als je ‘s morgens wakker mag worden, naar buiten gaat en dan die enorme grote lichtbron dwars door de boomtoppen aan de horizon ziet verschijnen. Dat specifieke moment, wanneer horizon in een gouden glans gezet wordt, is echt grandioos om mee te maken!

Zonsopkomst boven de Veluwse bossen - Foto: ©Louis Fraanje

Zonsopkomst boven de Veluwse bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Ooverweldigend

Op zo’n overweldigende manier begroet te worden door de Schepper, als er weer een nieuwe dag wordt geboren, dat is toch iets om stil van te worden. Daarom… alle dank hiervoor aan die grote Schepper!🙏

*******************************************************************************************************************************
Etenstijd in het weiland

Toen wij onlangs een weiland in De Kraats passeerden waar net het gras gemaaid was, ontdekten wij enkele vogels die onopvallend heen weer hipten. Bij nader inzien bleken het lijsters te zijn, de grote lijster wel te verstaan. De oudervogel was driftig pieren aan het verzamelen om zijn of haar twee jongen te voeden. Zodra de snavel goed volgepropt was met pieren, kwam de oudervogel naar een van de jongen, die met wijd opengesperde snavel zat te wachten.

De jonge lijster zit al met opengesperde snavel te wachten, als de oudervogel aankomt met een lekkere malse hap pieren, beschenen door de avondzon - Foto: ©Louis Fraanje

De jonge lijster zit al met opengesperde snavel te wachten, als de oudervogel aankomt met een lekkere malse hap pieren, beschenen door de avondzon – Foto: ©Louis Fraanje

Volle hap

Daar verdween dan even later een volle hap pieren in één keer naar binnen, zover zelfs dat de kop van de ouder nog net zichtbaar bleef. We hebben er samen met verbazing naar staan kijken, hoe vlug dat pierenwippen ging en ook hoe vlug zo’n malse hap in de snavel van een der jongen verdween, dat was echt geweldig!

Daar verdween dan even later een volle hap pieren in één keer naar binnen - Foto: ©Louis Fraanje

Daar verdween dan even later een volle hap pieren in één keer naar binnen – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetje

De grote lijster is de grootste Europese lijstersoort, met grijsbruine vleugels en gevlekte borst. De buitenste staartpennen zijn lichter van kleur en hebben witte punten.
Hij zingt reeds aan het einde van de winter, wat voor weer het ook is, zittend in de top van een hoge boom, zoals een populier. Zijn zang is helder en vérdragend, en bestaat uit korte zinnen met herhaalde motieven. De zang gelijkt nog meest op die van de merel, maar is minder melodieus. De grote lijster is dol op de bessen van de maretak. Dit verklaart zijn oude benaming mistellijster. De vogel zoekt ook graag voedsel in weilanden, dat bestaat uit insecten, larven, rupsen, wormen en slakken. De vlucht is golvend en verschilt daardoor van andere lijsters, zoals de koperwiek en de zanglijster.(Bron: Wikipedia)

*******************************************************************************************************************************

Wie de natuur echt wil verstaan, geeft meer kleur aan zijn bestaan!

Ik zwerf graag samen met mijn vrouw Fransien en onze camera’s door de natuur en het geeft oneindig veel meer kleur aan ons bestaan.
Wij zien daarin de grootsheid van de Schepping en proberen om onze Schepper hierin ook daadwerkelijk te eren!

Een roodborstje in de tuin geeft extra kleur aan onze natuur - Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Een roodborstje in de tuin geeft extra kleur aan onze natuur – Tekst en foto: ©Louis Fraanje

Drijfveer

Een goede vriend schreef eens: “We zijn geroepen om vast te houden aan het Woord van de Heere, in elk opzicht. Het werelds denken is elke dag een verleiding en verzoeking!”
Dat is eigenlijk ook onze grote drijfveer en met dit voorbeeld, proberen wij op een liefdevolle en leerzame manier onze natuurfoto’s te publiceren en schrijven we daarbij het liefst verhalen op ons weblog!

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 20 juni 2023 –  “Een kwakende en zorgzame moeder!”

Gisteren hadden Fransien en ik onderweg naar Wageningen een leuke ontmoeting, echt iets om even voor af te stappen.
Aan de overkant van de sloot die naast het fietspad lag, liep een wilde eendenmoeder met 8 kleintjes, die keurig in een rijtje achter haar aan tippelden.

De wilde eendenmoeder met 8 kleintjes keurig in een rijtje achter haar aan - Foto: ©Louis Fraanje

De wilde eendenmoeder met 8 kleintjes keurig in een rijtje achter haar aan – Foto: ©Louis Fraanje

Van de wal in de sloot

Dat ging zo een tijdje door, totdat moeder eend op een gegeven moment even kwaakte en naar links afboog, toen via een verlaagde slootkant, het ruime sop van de sloot koos. Waarop de kleintjes één voor één haar voorbeeld volgden!

Hier kiest moeder het ruime sop, waarop de kleintjes één voor één haar voorbeeld volgden - Foto: ©Louis Fraanje

Hier kiest moeder het ruime sop, waarop de kleintjes één voor één haar voorbeeld volgden – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven Deel 146

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/06/28/zomaar-wat-zwerven-deel-145/