Kleurrijke ridder in het groen

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Genieten van de schitterende fazanten…

Inmiddels alweer even geleden, had ik buiten in het Binnenveld nog een ontmoeting met een prachtige fazantenhaan. Vooral de fazantenhaan is een schitterende vogel, met een opvallend kleurrijk verenpak, de vrouwtjes zijn t
minder opvallend en dat is maar goed ook, vooral bij het broeden is het een perfecte camouflage.

Herkomst

Fazanten komen oorspronkelijk uit Azië, maar zijn al eeuwenlang ingeburgerd in ons land, maar de stand van het aantal fazanten in Nederland is door de jaren heen flink naar beneden gegaan.
Tot 1993 werden veel in gevangenschap gekweekte fazanten vaak uitgezet ten behoeve de jacht. Sinds dat jaar geldt een uitzet- en bijvoerverbod en moeten de fazanten zelf de broek ophouden. Toch is het een ‘overlever’ en komen wij hem gelukkig nog op enkele plaatsen tegen, al kost het uiteraard veel moeite. Het is een prachtige vogel en het behouden meer dan waard!

Een schitterende fazantenhaan in het hoge gras - Foto: ©Louis Fraanje

Een schitterende fazantenhaan in het hoge gras – Foto: ©Louis Fraanje

Schuwe vogels

Fazanten zijn schuwe vogels, bij onraad gaan ze er als een speer vandoor en verdwijnen in het struikgewas. Alleen in het uiterste geval, gaan ze op de wieken en vliegen ze luid ‘kokkend’ weg, meestal een vrij korte vlucht om daarna ergens dekking te zoeken.
Fazanten zijn honkvast, ook jonge vogels blijven in de buurt van hun geboorteplek, zolang er maar voldoende insecten zijn voor de kuikens.

Leefgebied

Fazanten houden van een landschap met houtwallen, bosjes, ruige overhoekjes en met akkers en weiland om voedsel te zoeken.
In het Binnenveld komen gelukkig nog aardig wat fazanten voor en ik mag hopen dat dit zo blijft, want wij houden van deze kleurrijke ridder in het groen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/06/08/kleurrijke-ridder-in-het-groen/