Weten hoe de hazen lopen…!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Haastige ontmoetingen in het veld 

Op een vroege morgen om 05.45 uur verscheen de zon boven de bosrand van de Veluwe. Heel langzaam steeg de morgenzon hoger en hoger, een nieuwe dag werd geboren. Het was niet koud, met een heerlijk briesje in het gezicht was het goed te doen buiten in het veld, in ieder geval hebben wij er weer van genoten!

Hoe de hazen lopen

Deze morgen veel hazen gezien in de weilanden, met dit mooie weer gaan ze blijkbaar helemaal los. En zitten ze weer volop achter de moertjes(vrouwtjes) aan, met topsnelheid gingen ze door het veld. Hazen zijn groter dan konijnen en hebben grote sterke achterpoten, waar hij grote sprongen mee kan maken, maar ook veel snelheid, volgens deskundigen wel tot 70 kilometer per uur.

Als je goed kijkt dan kun je zijn snorharen tellen – Foto: ©Louis Fraanje

Als je goed kijkt dan kun je zijn snorharen tellen – Foto: ©Louis Fraanje

Spreekwoorden

Ook zijn er mooie spreekwoorden: “Weten hoe een koe een haas vangt” – “Het haasje zijn” – “Mijn naam is haas” – “Weten hoe de hazen lopen” en ga zo maar door!

Oog in oog

Maar… even later ontdekte ik op een rustig plekje in het hoge gras, een haas die er blijkbaar eventjes genoeg van had gekregen, toen hij geheel onverwachts wel erg dichtbij kwam. Met wat geduld kon ik hem mooi in de lens vangen en moet je hem daar nou zien zitten….  en als je goed kijkt dan kun je zijn snorharen tellen!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/06/07/weten-hoe-de-hazen-lopen-2/