Maura Taeymans 50 jaar bij Koninklijke Burgers’ Zoo

Afscheid Maura Taeymans

ARNHEM – Maura Taeymans, directiesecretaresse bij Burgers’ Zoo, vierde op 19 mei 2023 een mijlpaal: ze werkt dan 50 jaar in Burgers’ Zoo te Arnhem. Ontdek haar bijzondere verhalen en ervaringen in dit artikel.

Mijlpaal

Na 50 jaar veel bijzondere momenten te hebben meegemaakt in Koninklijke Burgers’ Zoo, gaat mevrouw Maura Taeymans vanaf 1 juni a.s. Burgers’ Zoo verlaten en van haar pensioen genieten.
Wij hebben persoonlijk en als Jac. Gazenbeekstichting in al die jaren, verschillende keren het genoegen gehad om mevrouw Taeymans te ontmoeten en kijken daar met veel plezier op terug.
Wij wensen haar een fijne tijd toe en hierbij Gods zegen toegewenst!

Op 18-jarige leeftijd kwam Maura Taeymans in vaste dienst bij Burgers’ Zoo - Fotoburo: ©Peter Drent/Burgers’ Zoo

Op 18-jarige leeftijd kwam Maura Taeymans in vaste dienst bij Burgers’ Zoo – Fotoburo: ©Peter Drent/Burgers’ Zoo

Vier generaties dierentuinfamilie Van Hooff

Op 18-jarige leeftijd kwam Maura in vaste dienst bij Burgers’ Zoo, waar zij Lucie Burgers nog heeft leren kennen, directrice en echtgenote van Reinier van Hooff, de tweede generatie van het familiebedrijf. Lucie Burgers was de dochter van oprichter en eigenaar Johan Burgers. Sinds 1962 stonden Antoon en Greet van Hooff aan het roer, terwijl Alex en Bertine van Hooff het directiestokje in 2004 overnamen van hun (schoon)ouders. Vanzelfsprekend heeft Maura ook de drie kinderen van Alex en Bertine zien opgroeien, waardoor ze in haar loopbaan vier generaties van de dierentuinfamilie heeft meegemaakt.

Prins Bernhard en André van Duin met orang-oetan Sabientje - Foto: ©Arjan Vennema/Burgers’ Zoo

Prins Bernhard en André van Duin met orang-oetan Sabientje – Foto: ©Arjan Vennema/Burgers’ Zoo

Orang-oetan Sabientje of een tijger aan de fles

Tijgers, leeuwen, gorilla’s, chimpansees en orang-oetans: voor Maura Taeymans was het de normaalste zaak ter wereld om deze dieren de fles te geven of een luier te verschonen. Of dat ze orang-oetan Sabientje aan Prins Bernhard en André van Duin mocht overhandigen. Op vrijdag 19 mei 2023 is de goedlachse directiesecretaresse 50 jaar werkzaam bij het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo, waarbij zij vier generaties van de dierentuinfamilie Van Hooff heeft leren kennen.

Opening van Burgers' Bush in 1988 - Foto: ©Arjan Vennema/Burgers’ Zoo

Opening van Burgers’ Bush op 1 juni 1988 door Mr Pieter van Vollenhoven- Foto: ©Arjan Vennema/Burgers’ Zoo

Een aimabele spin in het web

Maura Taeymans heeft persoonlijk 50 jaar van de 110-jarige geschiedenis van het Arnhemse dierenpark meegemaakt. Met al haar kennis en (levens)ervaring is ze een ware spin in het web: ze kent vrijwel alle medewerkers, heeft talloze belangrijke gebeurtenissen in het park zelf meegemaakt en is een belangrijke cultuurbewaker van Burgers’ Zoo. Maura heeft niet alleen de personeelsadministratie, boekhouding en inkoop voor de winkels verzorgd, maar ook in de horeca en als receptioniste gewerkt naast haar ervaring als directiesecretaresse.

Mevrouw Maura Taeymans tijdens haar afscheid in mei 2023 - Foto: ©Mira Meijer Klein/Burgers’ Zoo

Mevrouw Maura Taeymans tijdens haar afscheid in mei 2023 – Foto: ©Mira Meijer Klein/Burgers’ Zoo

Plotseling stapt er een nandoe door het kantoor

Haar rijke carrière is doorspekt met anekdotes en verhalen. Een bioloog van Burgers’ Zoo vroeg Maura Taeymans eens om de eieren van een nandoe, een Zuid-Amerikaanse struisvogelachtige, dagelijks eenmaal in de ochtend en eenmaal in de middag om te draaien in de couveuse vlakbij haar kantoor. Twee eieren werden naast de couveuse gelegd omdat het vermoeden was dat die onbevrucht zouden zijn. Tot ieders verbazing stapte er op een dag plotseling echter een mini-struisvogeltje vlakbij Maura’s kantoor rond.

Met toestemming gepubliceerd: Koninklijke Burgers’ Zoo

*******************************************************************************************************************************

Meer 110 jaar Burgers’ Zoo:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/05/27/maura-taeymans-50-jaar-bij-koninklijke-burgers-zoo/