De vogel met het blauwe petje

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Buiten bij de vogels…

Het is echt genieten van dit prachtige kleine zangvogeltje met zijn blauwe petje, vooral als hij boven in de top van een boom onophoudelijk zit te ‘twieten’.

Druk met voeren

Maar nu was de pimpelmees druk doende om eten te verzamelen voor zijn jongen en vliegt de vogel af en aan met lekkere malse hapjes.
Onophoudelijk wipte hij van tak tot tak en inspecteerde deze op kleine rupsen en dergelijke beestjes, nam ze in zijn snavel en vloog er vervolgens gelijk mee naar het nest.

De pimpelmees in de eikenboom tijdens de vangst van zijn prooi - Foto: ©Louis Fraanje

De pimpelmees in de eikenboom tijdens de vangst van zijn prooi – Foto: ©Louis Fraanje

Voedsel

Insecten, rupsen en wormen zijn een bron van eiwitten. Daar gaan vogels naar op zoek en die zijn in de lente normaal gesproken in een vogelvriendelijke omgeving ruim voorradig.
Ook vandaag was het weer verschillende keren goed raak en waren de rupsjes niet veilig voor hem.
Dat gaat allemaal in zo’n ontzettend snel en razend tempo, dat je hem bijna niet in beeld kunt krijgen, maar nu had ik hem dan toch een keer tijdens de vangst van zijn prooi in de lens!

Onophoudelijk wipte hij van tak tot tak en inspecteerde deze op kleine rupsen ed.- Foto: ©Louis Fraanje

Onophoudelijk wipte hij van tak tot tak en inspecteerde deze op kleine rupsen ed.- Foto: ©Louis Fraanje

Kuif omhoog

Terwijl wij de vogel zo aan het observeren waren, gebeurde er plotseling iets bijzonders, met een rupsje in zijn snavel zat de vogel achter een trosje eikenblaadjes, hij keek een beetje verbaast in onze richting  en ineens zette de vogel zijn blauwe kuif rechtop.  Zoiets is wel heel erg komisch om te zien, dat kan ik u wel vertellen, dat zie je niet elke dag!

Dan... ineens gaat zijn blauwe kuif omhoog, echt grappig om te zien - Foto: ©Louis Fraanje

Dan… ineens gaat zijn blauwe kuif omhoog, echt grappig om te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Pitstop

We zagen hem heel even tussen al het groene blad, even een korte pitstop maken op een boomtak. Daar zat hij een beetje verscholen met een klein groen rupsje in z’n snaveltje. Daarna ging hij snel weer verder, tjonge wat een plichtsgevoel!

Even een korte pitstop maken op een boomtak - Foto: ©Louis Fraanje

Even een korte pitstop maken op een boomtak – Foto: ©Louis Fraanje

Handje helpen

Veel mensen denken dat het bijvoeren van vogels in de lente niet hoeft, maar ook dan kan er voedselschaarste optreden. Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden, dus ook dan kunnen de vogels onze hulp goed gebruiken. Het gaat dan minder om vet, maar juist meer om de eiwitten en kalk die vogels normaal gesproken uit insecten halen.

Vraag advies

Tegelijkertijd bedenk ik mij dan, dat je nu dus de vogels niet moet voeren met grof zaad, want als ze dat aan hun jongen gaan voeren, dan stikken deze hierin. Dus lieve mensen denk daar aan en vraag het even na bij uw dierenwinkel, of kijk op internet.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/05/16/de-vogel-met-het-blauwe-petje/