Reebok veegt zijn gewei

De reebokken zijn hun gewei aan het vegen…

Ergens ver weg achter in een weiland, zagen we een reebok staan die de vellen basthuid langs zijn kop had hangen en dus bezig was om zijn gewei te vegen.

Nieuw gewei

Vorig jaar in november/december hebben de reebokken hun gewei afgeworpen. Daarbij ontstaat een wond, maar al heel snel begint het nieuwe geweitje te groeien. Om dat nieuwe gewei zit basthuid: een zachte, harige huid waar bloedbanen door lopen die het geweitje voeden.

Bij de reebok zie je de vellen basthuid langs zijn kop hangen. – Foto: ©Louis Fraanje

Bij de reebok zie je de vellen basthuid langs zijn kop hangen. – Foto: ©Louis Fraanje

Jeukende basthuid

Als het gewei volgroeid is, stopt de bloedtoevoer en sterft de basthuid af. Dat jeukt en door het gewei tegen boompjes en struiken te vegen, probeert de bok van die lastige en jeukende huid verlost te worden. Op de foto is de bok nog niet helemaal klaar met vegen en zie je de vellen basthuid langs zijn kop hangen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/04/12/reebok-veegt-zijn-gewei-2/