Gevleugeld lentefeest in de natuur Deel 1

Vogelleven in de lens gevangen…

Ja, dat mag je gerust zeggen en zo voelt het ook als je momenteel door het veld aan het struinen bent. In de weilanden en het moeras van het “Binnenveld” is het een gejodel van jewelste.
Wij worden er alleen maar vrolijk van, dit gevleugelde lentefeest willen we voor geen goud op aarde missen, dan gaat je hart open!

De wulp heeft een lekkere vette pier te pakken - Foto: ©Louis Fraanje

De wulp heeft een lekkere vette pier te pakken – Foto: ©Louis Fraanje

Moeras en weiland

Hoewel de rust en de stilte van de winter ook zijn charme heeft, de lente is voor ons ieder jaar weer een nieuw begin. Als het tere groen van de bladeren zich weer laat zien en straks bloeiende bomen en struiken hun uitbundige kleuren aan ons tonen, dan gaat het hart weer open. De weidevogels roepen vanuit het moeras en weideland, of soms hoog in de lucht, het is lente… we gaan er weer tegenaan!

Het is en blijft een schitterende vogel met zijn kromme snavel - Foto: ©Louis Fraanje

Het is en blijft een schitterende vogel met zijn kromme snavel – Foto: ©Louis Fraanje

Als de wulpen roepen

De wulp wijst met zijn snavel naar zijn ‘gulp’ luidt het ezelsbruggetje. De wulp is een onmiskenbare grote bruine vogel met lange omlaag gebogen snavel. Het geluid van de wulp is zeer kenmerkend en wie het eenmaal kent zal het niet snel vergeten. Het is een mysterieus aanzwellend geluid, dat vooral in de ochtend- en avondstilte bijzonder ver kan dragen.

Blijkbaar heeft hij er genoeg van en gaat er vandoor - Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar heeft hij er genoeg van en gaat er vandoor – Foto: ©Louis Fraanje

Kieviet als musketier

De lucht kan er op mooie dagen in het voorjaar van vervuld zijn: ‘Tjoewiet’, de kreet van de kievit die zijn eigen naam roept. De spectaculaire buitelende capriolen, het elegante pak en de kuif als een lange veer op de hoed van een Musketier verschaffen de kievit een gracieus voorkomen. Kieviten broedden oorspronkelijk op grassteppen in gematigd Europa en Azië. Deze habitat werd echter al snel door de mens in gebruik genomen om vee te weiden en gewassen te verbouwen.

De kievit heeft ook beet zo te zien - - Foto: ©Louis Fraanje

De kievit heeft ook beet zo te zien – Foto: ©Louis Fraanje

Kapers op de kust... of een verliefde man? - Foto: ©Louis Fraanje

Kapers op de kust… of een verliefde man? – Foto: ©Louis Fraanje

Als een musketier stapt hij door de plassen - Foto: ©Louis Fraanje

Als een musketier stapt hij door de plassen – Foto: ©Louis Fraanje

Thuisgevoel

De kievit heeft zich goed aangepast en het is één van de weinige soorten die zich goed in stand kan houden op akkers en weilanden in Nederland. Bij gevaar veinst een kievit een gebroken vleugel en probeert zo een naderende wezel, vos of hermelijn weg te lokken bij het nest. Ook deze vogel voelt zich hier prima thuis!

Lees ook: Gevleugeld lentefeest in de natuur Deel 2 Slot

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/04/06/gevleugeld-lentefeest-in-de-natuur-deel-1/