Molen De Hoop in Lunteren

De Heitrappers bij molen De Hoop in Lunteren…

Gisteren op dinsdag 4 april zijn Fransien en ik maar weer eens op onze Harley Trapson gestapt en samen een stukje door de regio getrapt. Het was prachtig weer met een heerlijk Lentezonnetje erbij, zo zijn we via Ederveen naar het mooie Veluwse dorp Lunteren gefietst.

In het dorp weer aardig wat oude bekenden gesproken, echt super gezellig was het weer. Daarnaast wat inkopen gedaan en bij molen De Hoop een pitstop gemaakt.
We hebben echt genoten, dat mag ik wel zeggen, ook onderweg naar huis door het prachtige buitengebied was het een verademing.  Bij elkaar zo’n 27 kilometer op de pedalen gestaan, langzaam aan opbouwen dan breekt het lijntje niet!

De Heitrappers bij molen De Hoop in Lunteren - Foto: ©Familie Fraanje

De Heitrappers bij molen De Hoop in Lunteren – Foto: ©Familie Fraanje

Molen De Hoop

In 1854 koopt Johannes Ross een stuk grond om daarop een korenmolen te plaatsen. In die molen staat nog het jaar 1855 gekrast. Ross noemt de molen: De Hoop. Dat wekt de indruk dat hij ambitieus is en staat te trappelen om als molenaar aan de slag te gaan. Toch pakt dat niet helemaal uit. Hij heeft niet lang van zijn molen genoten, want 2 jaar later verkoopt hij deze en vertrekt hij zelf naar Amerika.

Planken en riet

Tussen 1856 en 1912 kent de molen verschillende eigenaren. Dan neemt molenaar Hendrikus van Veldhuisen De Hoop over van zijn vroegere baas, Hendrikus was op 1 december 1884 als molenaarsknecht op De Hoop begonnen. Nadat hij op meerdere molens had gewerkt, kon hij op 1 december 1912 De Hoop overnemen. Oorspronkelijk was de Hoop helemaal bekleed met gepotdekselde planken, in 1905 zijn deze planken op het bovenste gedeelte van de romp vervangen door riet. Deze rieten bekleding is in 2010 (dus na 105 jaar!) vervangen door een nieuwe rieten bekleding.Ook komt er in een aparte maalderij waar op motorkracht gemalen kan worden. Omdat de maalderij sneller is, komt de molen een tijdje stil te staan.
In 1948 krijgt de molen nog een nieuw rieten dak op de kap en gestroomlijnde nieuwe wieken. In 1953 overlijdt Van Veldhuisen en komt het molenbedrijf in handen van drie van zijn vijf zoons. Zij gaan met de moderne tijd mee, maar houden De Hoop in ere.

Het prachtige schilderij van de graanhandel en molen met vooraan Arend Jan en Drikus van Veldhuisen – Schilderij is gemaakt door Jopie Nellestein en via de Jac. Gazenbeekstichting geschonken aan de vrijwilligers van Molen De Hoop in Lunteren

Het prachtige schilderij van de graanhandel en molen met vooraan Arend Jan en Drikus van Veldhuisen – Schilderij is gemaakt door Jopie Nellestein en via de Jac. Gazenbeekstichting geschonken aan de vrijwilligers van Molen De Hoop in Lunteren

Stichting Vrienden van de Gelderse Molen

In 1964 wordt Stichting Vrienden van de Gelderse Molen opgericht om de molens in de provincie Gelderland te behouden. Zij start vanaf 1970 op de Doesburgermolen een opleiding tot vrijwillig molenaar, dit onder leiding van de Lunterse molenaar Willem van Veldhuisen. Een van de allereerste instructeurs in Gelderland en heel Nederland. Als eind 1973 de restauratie van De Hoop klaar is, starten de eerste cursussen op De Hoop. Willem van Veldhuisen geeft de praktijklessen en een 34-jarige vrijwillige molenaar geeft de theorielessen.

Molen in bedrijf

In 1973 krijgt de molen nog een grondige restauratie. En na de officiële opening door burgemeester Slot draaien de wieken weer als vanouds. De veevoederhandel en de molen zijn dan in handen van Arend Jan en Drikus van Veldhuisen, de zoons van Willem. De familie Van Veldhuisen is trots op hun molen. Zij heeft (in drie generaties) de molen in bedrijf gehouden om graan en veevoer te malen en dankzij hun inspanningen bestaat de molen nog.
Eep Top uit Wekerom is in het voorjaar van 1974 op molen De Hoop begonnen als leerling van Willem van Veldhuisen. Hij laat de molen nog steeds draaien op zaterdagen.
(Bron: Molen De Hoop/Gemeente Ede)

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/04/05/molen-de-hoop-in-lunteren/