Groene wereld op Kasteel Middachten

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Veel vrienden, oude en jonge bekenden ontmoeten elkaar op Faunadag…

Ondanks dat we in eerste instantie vanwege de regen en wind niet te gaan, hebben Fransien en ik toch de ‘stoute’ schoenen aangetrokken en zijn we afgelopen zaterdag 25 maart jl. naar de Faunadag op Kasteel Middachten in De Steeg geweest.

Bij aankomst was het overal nat en ook op de parkeerweide was het een modderboel, maar we konden gelukkig langs de weg parkeren. Eenmaal op het kasteelplein kwam zo heel af en toe het zonnetje eventjes tevoorschijn en dan was het best te doen.

Op het kasteelplein kwam zo heel af en toe het zonnetje eventjes tevoorschijn - Foto: ©Louis Fraanje

Op het kasteelplein kwam zo heel af en toe het zonnetje eventjes tevoorschijn – Foto: ©Louis Fraanje

Vreugde en verdriet

Veel vrienden, oude en jonge bekenden uit de groene wereld gesproken, daar wordt een mens dan toch weer blij van, je hoort mooie en minder mooie dingen, maar dat hoort bij het leven!
Wat wel triest is om te vernemen, dat ondanks alles, de moeflon – letterlijk en figuurlijk – het loodje gaat leggen, daar wordt ik wel heel erg verdrietig van.
Toch zullen we – met hart en ziel – ons best blijven doen, om dit prachtige dier te behouden voor de toekomst!

Ergens verscholen tussen de takken van een boom, zat een Vlaamse gaai - Foto: ©Louis Fraanje

Ergens verscholen tussen de takken van een boom, zat een Vlaamse gaai – Foto: ©Louis Fraanje

Vlaamse gaai in de regen

Wij waren trouwens niet de enige die het afgelopen weekend last hadden van het natte weer, want ergens verscholen tussen de takken van een boom, zat een Vlaamse gaai die verwoede pogingen deed, om zijn verenpak enigszins droog te houden. Iets wat op den duur natuurlijk vergeefse moeite bleek te zijn, want de regen bleef maar neerkomen en moest hij zich uiteindelijk toch gewonnen geven.
We hebben toch heel even met veel bewondering naar de capriolen van deze bekende bosvogel staan kijken.
Een een kletsnat natuurmoment waarover je je te toch kunt verwonderen!

Vlaamse gaai

Ja… zo blijf ik hem toch noemen, van kinds af aan was het Vlaamse gaai en dat mocht later niet meer en werd het kortaf gaai. Wat een onzin, ik denk dat de Belgen helemaal dubbel liggen van de lach om die Nederlanders. Toch een prachtige naam… Vlaamse gaai? Die ook wel op het platteland ‘schreeuwekster’, ‘Spaanse ekster’, ‘hannebroek’, ‘meerkol’ of ‘marrekol’ genoemd wordt.
Maar… dat is natuurlijk een ieder zijn of haar keuze!

Pratende eikelzoeker

De Latijnse naam van de Vlaamse gaai is ‘Garrulus glandarius’ , wat vrij vertaald kan worden als voortdurend krassende of veel pratende eikelzoeker. In Duitsland heet hij “der Eichelhäher”.
Blijft grappig al die namen!

En inmiddels mogen we genieten van een heerlijk ochtendzonnetje op deze maandagmorgen in maart, daar wordt je dan toch helemaal blij en gelukkig van!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/03/27/groene-wereld-op-kasteel-middachten/