Boomklever in het zonnetje

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Vogelleven in de lens gevangen…

Onlangs waren wij met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg aan het zwerven door het Veluwse bos, toen wij opeens de boomklever ergens in een boom bezig zagen.
De vogel doet zijn naam zeker eer aan, want terwijl hij allerlei capriolen uithaalt, kleeft hij als het ware aan de boom tijdens zijn bezigheden.

Behendig

Wie als natuurliefhebber dit vogeltje kent, weet ook dat hij ontzettend behendig is, hij klimt heel handig van boven naar beneden langs de boomstam, maar kan het ook heel gemakkelijk andersom, geweldig om dit te kunnen observeren.

– Foto: ©Louis Fraanje

Korte staart

In tegenstelling tot spechten en boomkruipers gebruiken boomklevers hun staart niet als steun. De boomklever heeft juist een korte staart, daarentegen heeft hij korte en stevige poten met relatief lange tenen en lange nagels waardoor ze een goede grip hebben op de boomschors. Vooral de zeer lange klauw aan de achterteen is hierbij van belang. Ze bewegen zich over de boomschors waarbij ze zich afwisselend, dan met de ene en dan weer met de andere poot blijven vasthouden.

In het zonnetje

Ook al was het zonlicht een beetje lastig met fotograferen en deed het vogeltje zelf ook bepaalt geen pogingen om een rustige pose in te nemen, toch is het uiteindelijk gelukt en hebben we hem even – letterlijk en figuurlijk – in het zonnetje gezet.
Voor ons was het in ieder geval weer een mooie natuurbeleving met een gouden randje!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/02/27/boomklever-in-het-zonnetje/