Oude Hessenhut bij Lunteren

Terugblik met een beetje nostalgie…

Bovenop de Goudsberg bij Lunteren, stond vroeger in mijn jeugdjaren zo rond 1950, op de noordkant een houten huisje met een rieten kap, genaamd De Hessenhut. Het was bedoeld als overdekt uitkijkpunt in de richting van de Gelderse Vallei.

Barneveld
Je kon vanaf dat punt heel gemakkelijk mijn geboortedorp Barneveld met de bekende Jan van Schaffelaartoren ontdekken, een afstand van zo’n 7 kilometer, maar ook Voorthuizen, Kootwijkerbroek en ik meen zelfs Garderen. Als je de horizon verder af wilde speuren, moest je hoger klimmen, tot bij de stenen van het Middelpunt van Nederland.

De oude Hessenhut op de Goudsberg bij Lunteren - Ansichtkaart/Fotoarchief; ©Louis Fraanje

De oude Hessenhut op de Goudsberg bij Lunteren – Ansichtkaart/Fotoarchief; ©Louis Fraanje

Nieuw uitkijkpunt
Vanaf 2015 staat er op deze plek een geheel nieuw en groter uitkijkpunt met dezelfde naam, wij als Jac. Gazenbeekstichting hebben daar ook onze medewerking aan geleverd. Het is iets totaal anders dan deze prachtige oude hut, waar ik heel veel mooie herinneringen aan bewaar, maar de nieuwe tijd vraagt ook om nieuwe in- en uitzichten, het is niet anders.

Bewaren
Toch is het goed om deze oude beelden te bewaren voor het nageslacht, mede ook omdat ze ons iets vertellen over het oude Veluwse landschap.
Bij het bekijken van deze oude ansichtkaart, komen de vele herinneringen weer naarboven komen en voel je als het ware de rust en ruimte uit die tijd van vroeger!

Lees ook: “Hessenhut” op de Goudsberg officieel geopend

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/02/02/oude-hessenhut-bij-lunteren/