Dik duizend grafheuvels ontdekt!

Bericht Omroep Gelderland

Bericht Omroep Gelderland

Dit hadden we nooit kunnen bedenken…

ARNHEM – De afgelopen jaren zochten burgerwetenschappers van het project “Erfgoed Gezocht” de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug af, op zoek naar nog onbekend archeologisch erfgoed. Die zoektocht leverde een interessante ontdekking op: zo’n duizend grafheuvels.
Duizenden jaren geleden werden grafheuvels gebruikt om overledenen in te begraven. In onze provincie zijn er vele bekend: van de heuvels achter Hotel De Bilderberg in Oosterbeek tot de heuvels op de Loenermark bij Apeldoorn.

Burgerwetenschappers in actie. - Foto: ©Erfgoed Gelderland

Burgerwetenschappers in actie. – Foto: ©Erfgoed Gelderland

Duizend plekken

Het onderzoek van Erfgoed Gelderland leverde de vondst van zo’n duizend nieuwe grafheuvels op. Dat wil zeggen: de onderzoekers en burgerwetenschappers ontdekten zo’n duizend plekken waarvan zij vrij zeker weten dat het grafheuvels zijn. “We hebben er iets meer dan driehonderd aangeboord, waarvan er tachtig bewezen grafheuvels zijn”, legt archeoloog Eva Kaptijn van Erfgoed Gelderland uit.

“Het was een kleine steekproef, waaruit bleek dat iedere locatie die door acht tot tien burgerwetenschappers was aangemerkt als grafheuvel, voor 80 tot 90 procent zeker inderdaad een grafheuvel was”, legt ze uit. “Het zijn er ruim duizend die een héél hoge kans hebben dat ze een grafheuvel zijn. Dat hadden we van tevoren nooit kunnen bedenken. Als we ze allemaal zouden onderzoeken, zijn we nog wel een paar jaar bezig”, lacht Kaptijn.

Meer:  Lees verder bij de bron …

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2023/01/26/dik-duizend-grafheuvels-ontdekt/