Veluws boerderijtje als een pareltje langs de weg!

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Iets dat het behouden meer dan waard is…

VELUWE-EDE-LUNTEREN –  Zomaar ergens in het buitengebied tussen Ede en Lunteren kwamen wij langs dit oude Veluwse boerderijtje, het ligt heel dicht tegen de weg aan en het lijkt of je er zo binnen kunt stappen. Natuurlijk gaat dat niet, maar van buiten bekeken stap je zo terug in de tijd, terug naar vroeger, toen kwam je zoiets wel vaker tegen en was het een zandweg in plaats van asfalt.

Maar met een beetje fantasie, kun je je het nog wel herinneren en “gaan je gedachten op verre wegen”, zoals de inmiddels overleden Veluwse schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975) het zo mooi kon beschrijven!

Veluws boerderijtje als een pareltje langs de weg! – Foto: ©Louis Fraanje

Veluws boerderijtje als een pareltje langs de weg! – Foto: ©Louis Fraanje

Pareltje met geschiedenis

Daarnaast heeft zo’n oud boerderijtje ook iets met onze plattelandsgeschiedenis, want dat het maar half onder de pannen zit en half met riet bedekt, vertelt ons over vroeger, het verschil in rijkdom.
Als je vroeger je huis helemaal kon bedekken met pannen, was je rijk te noemen, nu is het eigenlijk net andersom, als je je huis met riet laat bedekken, dat is nu vandaag de dag veel duurder!

Echt een pareltje langs de weg, iets dat het behouden meer dan waard is en hopelijk hebben de bewoners er ook zo over gedacht, wat ik mij heel goed kan indenken. Als je de sfeer en het gevoel van vroeger wilt behouden, ga je echt niet zomaar rigoreus en ondoordacht iets afbreken. Want… iets wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/12/05/veluws-boerderijtje-als-een-pareltje-langs-de-weg/