Moeflons kruisen ons pad

Veluwenaar Louis Fraanje

Veluwenaar Louis Fraanje

Wanneer gaan we ons nuchtere verstand eens gebruiken?

Tijdens onze zwerftochten over de Veluwe, stonden Fransien en ik een tijdje geleden plotseling ‘oog in oog’ met een schitterende, oude en ervaren moeflonram, die een ooi bij zich had. Niet zo verwonderlijk misschien, want de paartijd van de moeflons duurt van oktober tot december.

De kop van de ram met de indrukwekkende gekrulde hoorns is getekend door de tijd, ze getuigen onmiskenbaar van de vele bronstgevechten die hij in zijn leven gevoerd heeft. Mede hierdoor maakt hij zich nog interessanter als wilde bewoner van de Veluwe en mag hij zeker niet zomaar verdwijnen.

Oog in oog met een ooi en een oude en ervaren moeflonram - Foto: ©Louis Fraanje

Oog in oog met een ooi en een oude en ervaren moeflonram – Foto: ©Louis Fraanje

Vogelvrij

Daarom vindt ik het heel erg jammer en ook onbegrijpelijk, dat dit indrukwekkende en zeker ook nuttige dier als de moeflon, door de zogenaamde kenners en ‘deskundigen’ zomaar klakkeloos ‘vogelvrij’ verklaard wordt, dat gaat er bij mij als natuurliefhebber gewoonweg niet in. Ik blijf het absurd vinden, dat zo’n waardevol dier als de moeflon, die hier al zo’n 100 jaar lang op de Veluwe aanwezig is, gewoon het veld moet ruimen voor het gedachtengoed van enkele betweters!
Wanneer gaan we ons nuchtere verstand eens gebruiken in dit over gecultiveerde kikkerlandje, want… de problemen met de wolf blijven zich opstapelen, zowel hier bij ons in Nederland als in de ons omringende landen. En het gaat niet alleen om onze moeflons, ook onder het vee bij onze boeren is het regelmatig raak!

Moeflons,  het behouden meer dan waard

Met mijn foto’s en verhalen die ik regelmatig over de moeflons gepubliceerd heb en nog steeds blijf doen, wil ik eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een zeer nuttig en prachtig dier is, maar nog veel meer dan dat.
We hopen in ieder geval nog lang van deze prachtige dieren zoals bijvoorbeeld de moeflon te kunnen genieten, dat is onze wens!

*******************************************************************************************************************************

Vereniging De Moeflon

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.

Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-  per kalenderjaar.

Meer info: Vereniging De Moeflon

*******************************************************************************************************************************

Hindernissen zoals hoge hekken, houden die wolven echt niet tegen. Bekijk het onderstaande filmpje maar eens:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/11/25/moeflons-kruisen-ons-pad/