Groeten van de Veluwe!

Terugblik en vooruitblik met een beetje nostalgie…

Vakantiegroet

Zo stuurde je vroeger een ansichtkaart naar je familie, als je vakantie vierde op de Veluwe. Die gedachte kwam bij mij op, toen ik afgelopen zaterdag 12 november 2022 Fransien op het zandpad fotografeerde, terwijl zij op weg was naar de heide. Heerlijk weer was het en eigenlijk leek het wel zomer, misschien wel een beetje te warm voor de tijd van het jaar?

Warmte record

Officieel de warmste 12 november ooit gemeten
Na de recordwarme dagen eind oktober brengt ook november een warmterecord. Om 14:50 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 16,2 graden. Daarmee is het officieel de warmste 12 november sinds 1901. Het oude record was 15,9 graden, recent gemeten in 1995. Dit jaar telt al 11 warmterecords tegenover 1 kouderecord. De komende dagen blijft het nog behoorlijk zacht, maar geleidelijk dalen de temperaturen naar waarden rond normaal voor de tijd van het jaar.(Bron: weer.nl)

Gewoon 'onbekommerd' zwerven over de Veluwse heide bij Elspeet - Foto: ©Louis Fraanje

Gewoon ‘onbekommerd’ zwerven over de Veluwse heide bij Elspeet – Foto: ©Louis Fraanje

Nostalgie of werkelijkheid?

Vandaar ook dat ik in mijn aanhef begon met: “Groeten van de Veluwe” en ik denk dat velen onder ons dat gevoel wel zullen herkennen, dat echte ‘ouderwetse’ vakantiegevoel.
Gewoon even aan het begin van je vakantie een kaartje sturen en voor de rest ‘puur’ genieten (zonder telefoon, iphone of smartphone) van een heerlijke en vooral ook ‘onbekommerde’ vakantie op de Veluwe, dat wensen Fransien en ik iedereen alvast van harte toe!

Jac. Gazenbeek (1894-1975)

Jac. Gazenbeek (1894-1975)

Onbekommerd zwerven

Gewoon ‘onbekommerd’ zwerven over de Veluwse heide en door de bossen, zouden we dat nog kunnen?
Zwerven, net als de bekende natuurschrijver en beschermer Jac. Gazenbeek (1894-1975) ontdekte, dat in de natuur zijn roeping lag, toen hij als onderwijzer in de Valk werkte.

Jac. Gazenbeek heeft er ontzettend veel over geschreven, ontelbare kranten- en tijdschriftartikelen en alles bij elkaar zo’n 25 boeken over de natuur en cultuur van Gelderland en de Veluwe in het bijzonder!

Meer info: Jac. Gazenbeek

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/11/21/groeten-van-de-veluwe/