Moeflons behouden voor de Veluwe!

Het behouden van de moeflons meer dan waard…

Het is inmiddels alweer bijna 10 jaar geleden dat ik onderstaande opname maakte van een kudde moeflons op de Noord-Veluwe, waaronder ook een aantal prachtige rammen. Destijds was dit mooie wild, daar op die plek nog rijk vertegenwoordigd en hebben wij er ook veel plezier aan beleeft.

Botsende belangen en meningen, kosten moeflon de kop…

Met mijn foto’s en verhalen die ik regelmatig over de moeflons gepubliceerd heb en nog steeds doe, wil ik eigenlijk laten zien, dat de moeflon niet alleen een schitterend ook zeer nuttig dier is, maar nog veel meer dan dat.
Wat ook zeker niet onbelangrijk is, dat hij absoluut geen gevaar vormt voor zowel de natuur als ook voor de mens, iets wat wij van andere zogenaamde ‘exoten’ niet zouden durven en kunnen beweren.
Maar… met de komst van de wolf is het grootste deel van de moeflonpopulatie op de Veluwe inmiddels al opgevreten en als er geen beschermende maatregelen genomen gaan worden, zullen deze dieren uiteindelijk volledig van onze Veluwe verdwijnen!

Een kudde moeflons op de Noord-Veluwe, met een aantal prachtige rammen – Foto: ©Louis Fraanje

Een kudde moeflons op de Noord-Veluwe, met een aantal prachtige rammen – Foto: ©Louis Fraanje

Genot en waardering

Ik ben van jongs af aan opgegroeid met dit prachtige wild en heb er door de jaren heen echt ontzettend veel van genoten en waardering voor gekregen. Vooral als er bij een vroege aanzit of ochtendwandeling, plotseling zo’n schitterende moeflonram met zijn gekrulde horens tussen de groene dennen verscheen, dan steeg de adrenaline in mijn ‘natuurliefhebbersbloed’ en nog. Namelijk dat gevoel… en al die ervaringen in bos en veld, die staan in mijn geheugen gegrift en op mijn netvlies gebrand, dat kan ik u verzekeren!

Daarom hopen wij, dat ondanks alle negatieve berichten, nog lang van deze schitterende dieren kunnen en mogen genieten, al wordt dit door sommige andersdenkenden waarschijnlijk bijna onmogelijk gemaakt.
Een goede vriend zei eens tegen mij: “Soms denk ik weleens, dat bij bepaalde mensen, de haat tegen jagers vaak groter is, dan de liefde voor de natuur!”

******************************************************************************************************************************

Reactie:  Evert Mouw uit Elspeet

“Ideologie gaat boven natuur. Het boekje “Eco Nostra” van Peter Siebelt geeft een inkijkje in hoe dat mogelijk ontstaan is.
Je merkt wel wat kentering in het land. Ik heb het woord “wensnatuur” in de online wereld geïntroduceerd, dat hoor je nu overal. Mensen als bijvoorbeeld Rob Bijlsma, onderbouwen goed het verschil tussen natuurboeren en natuurliefhebbers. En beheersjacht, ja, dat blijft lastig maar ik heb het idee. dat steeds meer mensen gaan beseffen dat waar mens en dier zo dicht op elkaar leven, de mens ook een beherende rol moet spelen. De beelden van de Oostvaardersplassen en nu van gedode dieren spreken voor zich.
Maar de moeflons en het effect daarvan op de heidevelden wordt nu wel tientallen jaren achteruit gezet. Heel jammer en ik vind dat de zelfverklaarde “natuurvrienden” hierop ook wel op aangesproken mogen worden.”

Antwoord: Louis Fraanje

“Evert Mouw , helemaal juist geformuleerd! Want iedereen vindt tegenwoordig wel ergens iets van en vaak ook ‘ondoordacht’, dat is tegenwoordig het grootste probleem. Als je geboren en getogen bent op het platteland en persoonlijk van heel dichtbij ervaren en dus ondervonden hebt hoe het dierenleven in elkaar steekt, zowel in het wild als rondom het huis/boerderij, dan kun je er iets over zeggen. Maar vanachter je computer van alles gaan zitten roepen, is wel heel erg gemakkelijk en kort door de bocht, maar lost echter verder niets op, helaas!”

*******************************************************************************************************************************

Het behouden meer dan waard

Samen met anderen, zoals Vereniging De Moeflon zullen wij ons inspannen voor het lot van de deze prachtige en nuttige dieren.
Door lid te worden van deze vereniging, kunt ook u bijdragen aan de biodiversiteit in Nederland door het handhaven en uitbreiden van de moeflonpopulatie. Een lidmaatschap kost maar € 5,-  per kalenderjaar.

Meer info: Vereniging De Moeflon

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/11/19/moeflons-behouden-voor-de-veluwe/