Noordwaarts naar Texel Deel 95

Terugblik op een heerlijk weekje op het ons zo geliefde eiland Texel…

Zaterdag 15 oktober 2022

DE COCKSDORP – Zomaar samen wat zwerven door bos en veld, over heuvels en door valleien en hier op Texel door de duinen, dan ervaar je de stilte in Gods vrije natuur. Goed voor je lijf en leden en om helemaal tot jezelf te komen.
De natuur houdt je een spiegel voor en gunt jou een kijkje in haar binnenste. Het leert je genieten van de kleinste dingen, om deze te zien als een groot wonder, iets dat onbetaalbaar is, maar je wel ‘schatrijk’ maakt en dan in de goede zin van het Woord. Om dan tenslotte in de avondschemering, met een blik omhoog naar de hemel, nog even stilletjes na te genieten van deze prachtige dag, wat kun je dan die grote Schepper dichtbij voelen!

Louis in de schemering, met een blik omhoog naar de avondhemel - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis in de avondschemering, met een blik omhoog naar de hemel – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zondag 16 oktober 2022 

DEN HOORN – Wie vanaf de veerboot het eiland Texel op komt rijden, kan het prachtige Hoornder kerkje van Den Hoorn bijna niet missen. Wanneer je over de Pontweg richting Den Burg rijdt, zie je het vanzelf links aan de horizon staan. Voor ons gevoel, ook altijd het weerzien van een oude bekende, waar je dan even langs gaat als je op het eiland bent!

Fransien en Louis in het restaurant op de veerboot 'Texelstroom' naar Texel - Foto: ©Familie Fraanje

Fransien en Louis in het restaurant op de veerboot ‘Texelstroom’ naar Texel – Foto: ©Familie Fraanje

Witte toren

De Hervormde kerk in Den Hoorn (Texel) is een markant kerkgebouw uit 1425 met een witte toren. De houten kapel op deze locatie werd in 1409 afgebroken.
In 1450 werd de toren tegen de westgevel (en deels in het schip) gerealiseerd. In 1604 werd het interieur door de Watergeuzen vernield.

Het Hoornder kerkje omringd door weilanden met schapen - Foto: ©Louis Fraanje

Het Hoornder kerkje omringd door weilanden met schapen – Foto: ©Louis Fraanje

Jaartal 1646

De kerk bestaat nog slechts uit drie traveeën. Het koorgedeelte werd in 1641 namelijk gesloopt en het schip werd in 1646 door de stenen topgevel afgesloten. Op die muur staat nu nog het jaartal 1646. Maar de kerk zelf is dus veel ouder.

De achterzijde van het kerkje met kerkhof - Foto: ©Fransien Fraanje

De achterzijde van het kerkje met kerkhof – Foto: ©Fransien Fraanje

 Avondrood aan de Noordzee

Vanavond hebben Fransien en ik nog even samen op het strand bij De Koog genoten van het kleurrijke avondrood.
Wij waren niet de enige die geboeid waren door dit Hemelse schouwspel, want onderaan de vloedlijn stond een jong stel, dat ook zichtbaar genoot van dit schitterende natuurverschijnsel.
Alle eer aan de grote Schepper van al dit moois en daarmee een fantastische afsluiter van deze herfstige zondag op het ons zo geliefde eiland Texel.

Genieten van het kleurrijke avondrood op het strand bij De Koog - Foto: ©Louis Fraanje

Genieten van het kleurrijke avondrood op het strand bij De Koog – Foto: ©Louis Fraanje

Terwijl ik de schitterende avondlucht fotografeer, word ik van achteren ook gefotografeerd – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Maandag 17 oktober 2022  –  Oude vrienden op Texel 

DEN BURG – Als Fransien en ik op Texel zijn, dan gaan we natuurlijk ook even langs bij onze vriend Ome Jan Brouwer, die in de Weverstraat 60 van Den Burg zijn boekhandel “Het Olijfblad” heeft.
Inmiddels is hij al ver over de 80, maar gelukkig nog gezond. Ook zijn vrouw Paula is geen onbekende voor ons, het evangelistenpaar Jan en Paula Brouwer zetten zich al vele jaren in voor hun Schepper. Deze evangelische boekhandel en het echtpaar Brouwer vormen het hart van Texel. Onmisbaar en tot zegen voor Texel en al de toeristen die naar het eiland komen. Het is altijd weer een genoegen om elkaar te ontmoeten en fijne gesprekken te voeren. Meer info: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/249395/texels-evangelistenpaar-jan-en-paula-al-55-jaar-zingend-door-het-leven

Ome Jan en Fransien in de winkel aan de Weverstraat op Texel, beiden hebben plezier om de kleine dingen in het leven – Foto: ©Louis Fraanje

Ome Jan en Fransien in de winkel aan de Weverstraat, hebben plezier om de kleine dingen – Foto: ©Louis Fraanje

Verre vrienden, die het altijd weer een genoegen vinden om elkaar te ontmoeten – Foto: ©Fransien Fraanje

Verre vrienden, die het altijd weer een genoegen vinden om elkaar te ontmoeten – Foto: ©Fransien Fraanje

DE KOOG – Vlammend avonrood in vogelvlucht

Vanavond was het weer goed raak, het leek wel of de avondhemel in brand stond, zo adembenemend mooi! Een wonderbaarlijk schouwspel, met die grote Schepper als de Maker van dit alles!
En op de vloedlijn van de branding stonden een groot aantal meeuwen uit te rusten, prachtig belicht door de kleuren van de avondhemel!

 Het leek wel alsof de avondhemel in brand stond, zo mooi - Foto: ©Louis Fraanje

Het leek wel alsof de avondhemel in brand stond, zo mooi – Foto: ©Louis Fraanje

 Een groot aantal meeuwen in de branding, die iets later in de avond prachtig belicht werden door de kleuren van de avondhemel - Foto: ©Fransien Fraanje

Meeuwen in de branding, die iets later in de avond prachtig belicht werden door de avondhemel – Foto: ©Fransien Fraanje

Lees ook: Noordwaarts naar Texel Deel 96

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/31/noordwaarts-naar-texel-deel-95/