Het hert “Lambertus” op de Hoge Veluwe Deel 4 Slot

Het bekende hert Lambertus is niet meer…

Naast het zo overbekende hert Hubertus, die vorig jaar tijdens de bronst door een rivaal gevorkeld werd en op dinsdagochtend 21 september 2021 in alle vroegte uit zijn lijden verlost moest worden, is het hert Lambertus in het kader van wildbeheer, blijkbaar om reden dat het hert te dicht bij de mensen kwam, afgeschoten.

Een naam

Hoofd bedrijfsvoering van NP De Hoge Veluwe, Jakob Leidekker reageert in de pers: “Bij wilde dieren wil de wetenschap niet dat wij ze namen geven, maar sommige edelherten krijgen toch al snel een naam.”
In dit geval dus het hert Lambertus, zoals een groep hem op het Park noemde.

Hij gaat verder: “Het is puur zakelijk, heel simpel, wij kijken vanuit populatiebeheer naar herten, daar hebben we een strak verhaal in en dat volgen we al decennia, we streven naar een gezonde populatieopbouw, dat we in evenwicht proberen te brengen. In die zin zegt mij de naam Lambertus niet zo veel. 
Als ik mij niet vergis zou het anderhalve week geleden geweest kunnen zijn, dat hij is geschoten.”

Heel even ‘oog in oog’ met het hert Lambertus – Foto: ©Jannie van den Berg

Heel even nog ‘oog in oog’ met het hert Lambertus – Foto: ©Jannie van den Berg

Bijzonder hert

Toch was ook Lambertus, net als zijn voorganger Hubertus, een bijzonder hert, en zou hij ook heel goed een afstammeling kunnen zijn van een hinde, die totaal geen schuwheid voor mensen vertoonde.  En zo haar jongen ook nooit leerde om te vluchten voor mensen.
“Op het moment dat dieren geen angst meer hebben voor mensen, dan gaan ze zich daar naar gedragen, dat geldt voor al het wild,” aldus Leidekker.  “Dan kan ik mij zo voorstellen dat onze jachtopzichters hebben gedacht, hier moeten we wat mee, Lambertus ging naar de mensen toe en dat kan echt niet!”

Meer: https://www.gld.nl/nieuws/7791264/bekend-edelhert-lambertus-afgeschoten

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/22/het-hert-lambertus-op-de-hoge-veluwe-deel-4-slot/