Vliegenzwammen in de lens gevangen!

Een veel voorkomende paddenstoel met zijn rode hoed en witte stippen

Deze prachtige paddenstoelen, bekend door hun rood met witte stippen, zijn alweer op veel plaatsen te zien. Dat merkten wij op maandag 10 oktober jl. in de namiddag, toen Fransien en ik – na een fikse regenbui – nog even in de buurt rondzwierven en ergens in de berm een grote hoeveelheid vliegenzwammen ontdekten.

Tijdens onze zwerftocht ontdekten we ergens in de berm een grote hoeveelheid vliegenzwammen - Foto: ©Louis Fraanje

Tijdens onze zwerftocht ontdekten we ergens in de berm een grote hoeveelheid vliegenzwammen – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurweetje

Deze best wel veel voorkomende paddenstoel met zijn rode hoed en witte stippen, waarvan de rode kleur aangeeft dat hij giftig is, maar wel minder giftig dan meestal wordt gedacht. Zijn naam heeft hij te danken aan het volgende; stukjes van een gedroogde vliegenzwam werden met melk gemengd, als dan de vliegen ervan dronken gingen ze dood.

Van wat voor kant je het ook bekijkt, het blijft mooi! - Foto: ©Louis Fraanje

Van wat voor kant je het ook bekijkt, het blijft mooi! – Foto: ©Louis Fraanje

En altijd weer de strijd om het bestaan van klein en groot - Foto: ©Louis Fraanje

En altijd weer de strijd om het bestaan van klein en groot – Foto: ©Louis Fraanje

Symbiose

De vliegenzwam leeft in symbiose met de berk, want de draden van de zwam vlechten zich om de worteltop en maken dat de worteltoppen van de berk meer voedsel kunnen opnemen. En… omgekeerd voedt de berk de vliegenzwam met suikers, zodat de zwam sneller groeit, beide hebben ze dus voordeel van deze relatie.

Fransien kan er ook maar geen genoeg van krijgen - Foto: ©Louis Fraanje

Fransien kan er ook maar geen genoeg van krijgen – Foto: ©Louis Fraanje

Ze schieten - letterlijk en figuurlijk - als paddenstoelen uit de grond - Foto: ©Fransien Fraanje

Ze schieten – letterlijk en figuurlijk – als paddenstoelen uit de grond – Foto: ©Fransien Fraanje

Nog maar net boven de grond of het witte vliesbarst in stukken bovenop de rode hoed - Foto: ©Fransien Fraanje

Nog maar net boven de grond of het witte vlies barst in stukken bovenop de rode hoed – Foto: ©Fransien Fraanje

Kindertijd

Vroeger als kind vond je natuurlijk die rode paddenstoel met witte stippen het allermooiste, dat had natuurlijk ook te maken met je kindertijd en alles wat daar omheen gebeurde. En de prentenboeken met de vele afbeeldingen van paddenstoelen, waarbij ook kabouters een grote rol speelden. Daar komt nog eens extra bij dat wij regelmatig het bekende kinderliedje: “Op een grote paddenstoel… ” zongen, dus is het achteraf gezien helemaal niet zo gek, dat wij juist deze paddenstoel zo mooi vonden!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/14/vliegenzwammen-in-de-lens-gevangen/