Noodkreten op het Veluwse platteland

Boeren in Nederland zijn somber over de toekomst van het boerenbedrijf…

Wij fietsen samen heel veel door de regio, horen en zien steeds vaker de noodkreten van het platteland. Een veel gehoorde kreet: “Ze laten ons gewoon doodbloeden, want het gebied moet natuur worden of gebruikt worden voor meer huizen, dus moeten de boeren platgezegd ‘oprotten’!”

Radeloos

Veel boeren zien het niet meer zitten, waarbij er inmiddels al velen de radeloosheid nabij zijn, of erger nog, die zelfmoord gepleegd hebben.
Van een boerin hoorde ik destijds, dat haar man zo depressief was, dat hij aankondigde eruit te zullen stappen als het zo zou doorgaan.
Iedere avond maakte hij na het werk een wandeling en elke avond dankte ze God, als hij weer binnenkwam!

Wurgend beleid

Boeren in Nederland zijn somber over de toekomst van het boerenbedrijf, want de overheid voert een ‘wurgend’ beleid. Voor veel boeren betekenen nieuwe regels en wetten de nekslag. Ook durven boeren geen boom of struik meer aan te planten, omdat ze vrezen er straks voor gestraft te worden!
Boeren die al generaties lang op een plek wonen en werken, willen zich niet laten wegpesten door allerlei maatregelen, maar… als het zo doorgaat zijn er binnen enkele jaren geen boeren meer in Nederland!

Eén van de vele noodkreten op het Veluwse platteland – Foto: ©Fransien Fraanje

Eén van de vele noodkreten op het Veluwse platteland – Foto: ©Fransien Fraanje

Oorlog of overleg

Net als iedereen ben ik ook voor een schoon milieu, maar we moeten samen naar een oplossing zoeken en niet langer tegenover elkaar blijven staan, want met de ‘botte bijl’ veroorzaak je veel leed.
Eerst moet hun vertrouwen gewonnen worden, want ze zijn jarenlang afgeschilderd als misdadigers, waardoor hun haren recht overeind zijn gaan staan. Ze hebben het idee, als enige hard te worden aangepakt op de vervuiling van het milieu. Mede ook om die reden, moet aan de ‘oorlog’ tussen boeren en overheid een einde komen.
Nogmaals, niet de ‘botte bijl’, maar overleg, samen met elkaar iets proberen te bereiken en niet lijnrecht tegenover elkaar blijven staan! Want… ‘Wie zorgt er straks voor uw eten?’

Lees ook: Boer en natuur een samenspel

*******************************************************************************************************************************

Nu ook vandaag in deBarneveldse Krant!

En in de Lunterse Krant!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/10/05/noodkreten-op-het-veluwse-platteland/