Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 215

Vandaag precies een jaar geleden overleed het bekende edelhert Hubertus

Waar iedereen voor vreesde gebeurde vorig jaar, het edelhert Hubertus, misschien wel de bekendste bewoner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, is toen tijdens de bronst door een rivaal gevorkeld en op dinsdagochtend 21 september 2021 in alle vroegte uit zijn lijden verlost.

Meest gefotografeerde hert

Hubertus zijn populariteit had, naast zijn imposante gewei, alles te maken met zijn benaderbaarheid. Hij groeide op met een moeder die een stuk minder schuw was dan andere hindes. Vermoedelijk ligt daarin ook de oorzaak van Hubertus zijn eigen gedrag; hij leek zich niets aan te trekken van bezoekers die dichtbij wilden komen om een foto van hem te nemen. Mogelijk was Hubertus het meest gefotografeerde hert ter wereld.

Weerspiegeling

Eén van de mooiste foto’s die ik ooit van Hubertus maakte, is denk ik wel deze onderstaande foto, die op woensdag 28 juli 2021 genomen is in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, waarbij Hubertus heel mooi weerspiegelt in het water, wanneer hij wat verkoeling zoekt in de vijver bij het oude Pompgebouw.

Gelukkig wisten wij op dat moment nog niet, dat het door ons zo geliefde hert, nog geen twee maanden later tijdens een bronstgevecht dodelijk verwond zou worden door een rivaal en als gevolg daarvan zou overlijden.

Een prachtige weerspiegeling van Hubertus in het wateroppervlak – Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige weerspiegeling van Hubertus in het wateroppervlak – Foto: ©Louis Fraanje

Hubertus en Jachthuis Sint Hubertus

Zijn bekendheid leverde hem zijn naam ‘Hubertus’ op, het is een verwijzing naar de omgeving van het Jachthuis Sint Hubertus,  een plek waar hij vaak te vinden was.
Samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg uit Harskamp, hebben wij Hubertus eigenlijk al vanaf zijn geboorte in 2011 gevolgd, gefotografeerd en over hem geschreven.

We voelden ons zeker verbonden met hem en ik denk dat hij ons zeker wel herkende als we in zijn buurt kwamen. In de tijd dat je nog mocht struinen, heb ik weleens ergens op een open plek in het bos, tweeënhalf uur bij hem in de buurt gezeten en tegen hem aan zitten kletsen.
Het was echt een bijzonder en apart dier, vooral ook omdat hij in principe helemaal niet schuw was en als een echte vrijbuiter zijn eigen wissels trok door bos en veld op de Hoge Veluwe!

Hubertus tijdens de bronst op 20 september 2021. de avond voordat hij overleed – Foto: ©Florus van den Berg

Hubertus tijdens de bronst op 20 september 2021. de avond voordat hij overleed – Foto: ©Florus van den Berg

Florus en Jannie van den Berg 

Ook onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg voelden diezelfde verbondenheid met Hubertus. Net als wij en misschien wel vaker, gingen ze ook zeker een paar keer in de week naar de Hoge Veluwe en in de bronsttijd bijna elke dag, om te zien wat Hubertus er van maakte.
Op de maandag voor zijn dood, zagen ze hem nog met een roedel hindes bij zich en de volgende morgen kwam het tragische bericht dat hij was overleden.
Het legendarische hert Hubertus is helaas niet meer, hij is 10 jaar oud geworden!

Uiteraard blijft Hubertus bewaard voor het nageslacht,  volgens een persbericht van het Park zelf destijds, althans een deel van hem, in eerste instantie zijn gewei, dat komt in één van de gebouwen van het Nationale Park De Hoge Veluwe te hangen.
We houden u in ieder geval op dehoogte…

Lees ook: Het legendarische hert “Hubertus” – Deel 216

********************************************************************************************************************************

Alle verhalen lezen vanaf deel 1: Het legendarische hert “Hubertus” – Alle delen…

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook de allerlaaste beelden van Hubertus, gemaakt door Jannie van den Berg :

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/09/21/het-legendarische-hert-hubertus-deel-215/