Herinnering aan Rien Poortvliet 1932-1995

Rien Poortvliet (1932-1995) – Foto: ©Hans Vermeulen

Rien Poortvliet (1932-1995) – Foto: ©Hans Vermeulen

Donderdag 15 september 2022 – SOEST – 1932 Rien Poortvliet 1995

Vandaag is het precies 27 jaar geleden dat de bekende illustrator, tekenaar en kunstschilder Marinus Harm (Rien) Poortvliet op 63-jarige leeftijd stierf.
Daarmee kwam een vroegtijdig einde aan het leven van de tekenende verteller die niet alleen de natuur, de boerderij en de jacht dicht bij de mensen bracht, maar ook een gedetailleerd inkijkje gaf in het leven van de kabouter.

Zijn geloof heeft Rien Poortvliet vorm gegeven in een serie olieverfschilderijen over het leven van Jezus in het boek “Hij was een van ons” (1974), waarvoor Hans Bouma de tekst schreef. Dit boek werd vele malen herdrukt en haalden zeer hoge oplage-cijfers.

Rien Poortvliet werd geboren in Schiedam op 7 augustus 1932 en overleed te Soest op 15 september 1995.

Onlangs verscheen het boek: “Rien Poortvliet, was getekend” 

Een man die op geheel eigen wijze en volledig autodidactisch decennia lang zeer veel succes heeft gehad met zijn manier van schilderen. Hij zag zichzelf als ‘tekenend verhalenverteller’.

Dit boek geeft een uitgebreid overzicht van het werk van Rien Poortvliet uit zijn tekenboeken, aangevuld met de mooiste platen van zijn kalenders. Alle thema’s van Poortvliet komen aan bod: de jacht, dieren in het wild, het boerderijleven, honden, de bijbel, de geschiedenis en natuurlijk de kabouters.

Het biedt een overzicht van zijn gehele oeuvre in een variatie van schetsen, aquarellen, humorvolle tekeningen en prachtige olieverfschilderijen. Rien Poortvliet: een veelzijdig en getalenteerd kunstenaar.

Uitgave: Big Balloon  – Hardcover  264 pagina’s  – Prijs   €24,95

*******************************************************************************************************************************

Lees ook: 1932 – Rien Poortvliet – 1995 – tekenend verteller – 2015

*******************************************************************************************************************************

Een ode aan Rien Poortvliet met prachtige beelden die hij in zijn werkzame leven maakte…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/09/15/herinnering-aan-rien-poortvliet-1932-1995/