Nostalgie op de Oud Veluwse Markt in Barneveld

Terugblik met een glimlach…

In mijn fotoarchief kwam ik nog enkele plaatjes tegen, die ik zo rond 1990 in de vorige eeuw dus, op de markt maakte. Zomaar een paar hele simpele momenten, uit het leven gegrepen.

Zoals bijvoorbeeld een kleine jongen, die met een lekker ijsje in zijn hand ergens naar staat te kijken…. Tegelijkertijd als ik deze foto terugzie, ben ik ook erg benieuwd wie deze jongen is, nu inmiddels zo’n 30 jaar geleden?

Een kleine jongen, die met een lekker ijsje in zijn hand ergens naar staat te kijken.... - Foto: ©Louis Fraanje

Een kleine jongen, die met een lekker ijsje in zijn hand ergens naar staat te kijken…. – Foto: ©Louis Fraanje

Kijken

En dan vraag je je natuurlijk ook af, waar kijkt hij naar?  Nou… gewoon naar een ouderwetse poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn, onder de toren van de Oude Kerk!
Leuk toch… met glimlach en een beetje heimwee naar vroeger, toen geluk nog heel gewoon was!

Samen genieten bij een ouderwetse poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn - Foto: ©Louis Fraanje

Samen genieten bij een ouderwetse poppenkastvoorstelling met Jan Klaassen en Katrijn – Foto: ©Louis Fraanje

 De Veldwachter

Op de onderstaande foto zien we onze welbekende veldwachter Maarten Struijs vooraan bij de start van de historische optocht in de Nieuwstraat, met direct achter hem de inmiddels overleden bekende Barnevelder Aart van de Hudding alias Gait Jan uut de Valken nog veel meer bekende gezichten. Ook is rechts op de foto nog mijn neefje Cees Fraanje boven de menigte uit zichtbaar.

Veldwachter Maarten Struijs: “Wat gaat de tijd toch snel Louis, dat ik dat al 32 jaar doe had ik echt niet verwacht. De foto ken ik ook niet, wat dat betreft ook bedankt. Behalve de leeftijd valt me ook het andere uniform met Marechaussee vangsnoer en pet op. Niet echt origineel allemaal. In de loop der jaren heb ik het huidige uniform met accessoires (en snor) bij elkaar gespaard.

Ja de tijd vliegt, maar volgens mij heb je het altijd met veel plezier gedaan, tenminste zo voelt het bij mij wel.
Wat dat betreft heb ik veel waardering voor je, ook tegenover het publiek straalde je dat uit. Je bent natuurlijk ook een echte veldwachter, die zowel zijn rol als ordehandhaver, alsmede ook je menselijke kant liet zien. Daarmee ben je enig in je soort en dan heb ik niet teveel gezegd en zullen ook velen die jou kennen, dat ook zeker beamen!

Maarten Struijs: “Wat mij betreft is het zeker leuk dat je de foto gepubliceerd hebt. Het is ook echt leuk om te doen en door de mooie reacties van jou (dank je wel) en vele anderen voelt het ook goed. Ik hoop het nog een paar jaar te doen”.

De veldwachter Maarten Struijs met brilletje op, bij de start van de historische optocht - Foto's: ©Louis Fraanje

De veldwachter Maarten Struijs met brilletje op, bij de start van de historische optocht – Foto’s: ©Louis Fraanje

Nu zo’n 32 jaar later

De tweede foto maakte ik afgelopen donderdag 18 augustus jl., nu inmiddels zo’n 32 jaar later, op bijna dezelfde plek in de Nieuwstraat, waarbij politieagent Dick van Hunnik een saluut brengt aan veldwachter Maarten Struijs, dit uit respect voor zijn oudere collegadie net daarvoor ook salueerde. En Fransien Fraanje kijkt – zichtbaar genietend – vanaf de zijlijn toe!

Anno 2022 op bijna dezelfde plek in de Nieuwstraat, nu zo'n 32 jaar later - Foto: ©Louis Fraanje

Anno 2022 op bijna dezelfde plek in de Nieuwstraat, nu zo’n 32 jaar later – Foto: ©Louis Fraanje

Mooie ontmoeting

Het was afgelopen donderdag 18 augustus ook weer erg leuk om oude bekenden te ontmoeten op de Oud Veluwse Markt in Barneveld. Op het plein tegenover Restaurant Het Schaap, staat al vele jaren lang Hendrik van de Veluwe, bekend van het koekslaan. Daar ontmoeten wij op deze laatste donderdag van de markt enkele oude vrienden.

Een mooi stelletje Veluwevrienden bij elkaar vlnr. agent Dick van Hunnik, Femmy Postema, marktmeester Marten De Blecourt, Hennie van Beek alias Hendrik van de Veluwe, oud marktmeester Henk Postema en ikzelf - Foto: ©Fransien Fraanje

Een stelletje Veluwevrienden bij elkaar vlnr. agent Dick van Hunnik, Femmy Postema, marktmeester Marten de Blecourt, Hennie van Beek alias Hendrik van de Veluwe, oud marktmeester Henk Postema en ikzelf – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/09/01/nostalgie-op-de-oud-veluwse-markt-in-barneveld/