Ballonresten die natuur verpesten!

Als zwerfvuil zijn ballonnenresten zeer schadelijk voor het milieu en het dierenwelzijn

Ja hoor… afgelopen week was het weer zover, ergens onderweg op de Veluwe zagen we – tussen de bomen door – ineens iets glinsteren in het zonlicht.
Toen we op onderzoek uitgingen, bleek het een overblijfsel van één of andere wensballon te zijn, kapotgescheurd door de boomtakken en zo op de grond in het bos terechtgekomen.

Eén van de vele duizenden. die jaarlijks voor de lol opgelaten worden, maar wat naar boven gaat, komt ook weer naar beneden. Als zwerfvuil zijn ballonnenresten zeer schadelijk voor het milieu en het dierenwelzijn. De hoogste tijd dus om ballonnen in de ban te doen en andere alternatieven uit de kast te halen.

Louis met de kapotgescheurde wensballon, die hij uit het bos haalde – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis met de kapotgescheurde wensballon, die hij uit het bos haalde – Foto: ©Fransien Fraanje

Waarom ballonnen schadelijk zijn…

Als zwerfvuil vormen ballonresten een groot gevaar voor het dierenwelzijn en het milieu. Resten van ballonnen in de natuur zijn gevaarlijk, omdat dieren verstrikt kunnen raken in de sierlinten en afsluiters en daardoor geen voedsel meer kunnen zoeken. Dieren kunnen ballonresten ook voor voedsel aanzien en het opeten, ze krijgen daardoor de lintjes of plastic ventieltjes in hun maag of darm, raken verstopt en sterven van de honger. Ook kunnen ze verstrikt raken in de lintjes, die snijwonden veroorzaken in de dieren. De ballonnen die niet worden opgegeten belanden in de zee, jaarlijks verdwijnt tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic van land in zee en eindigt in wat we kennen als ‘de plastic soep’!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/06/25/ballonresten-die-natuur-verpesten/