Zomaar wat zwerven – Deel 108

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Donderdag 19 mei 2022 – Onweerswolken barsten los boven Ede-Zuid…

Vanmiddag om 14.00 uur trok de lucht helemaal dicht en rolden de onweerswolken over elkaar heen. Met donder en geweld kwamen enorme hagelbuien over ons heen. Dat is dan weer wat minder natuurlijk, want dan heb je ook weer veel schade.
Daarnaast kwam de regen met bakken vol naar beneden, geweldig wat een gezicht en wat een verademing na al die droogte van de laatste weken. Heerlijk en keihard nodig voor de natuur en de ingezaaide akkers op het land en noem het allemaal maar op.
En tenslotte natuurlijk met alle dank en eer aan die grote Schepper!
(Helemaal onderaan ook nog een filmpje hierover…)

Onweerswolken barsten los boven Ede-Zuid... - Foto: ©Louis Fraanje

Onweerswolken barsten los boven Ede-Zuid… – Foto: ©Louis Fraanje

Zaterdag 21 mei 2022 – Biddende torenvalk

VELUWE – Biddende torenvalk – Op een mooie namiddag in het veld, hing er plotseling een biddende (wiekelende) torenvalk hoog aan de heldere blauwe hemel. Ik kon hem met wat kunst en vliegwerk, tenslotte redelijk mooi in beeld krijgen met de telelens en legde het tafereeltje vast op de gevoelige plaat..

De torenvalk is goed te herkennen aan de manier van jagen, stilhangend of biddend in de lucht, tijdens dit bidden worden de vleugels snel heen en weer bewogen.
Men zegt over de torenvalk weleens dat het de enige vogel is die bidt voor zijn eten, maar dat is niet helemaal waar. We hebben ook weleens een buizerd zien bidden in de lucht en een kiekendief enz.. En… volgens ons zal het zeker bij nog meer roofvogels voorkomen?

Het is een kleine valk met een opvallend lange staart. Het mannetje heeft een grijze kop en staart, de staart heeft aan het eind een zwarte band. De rug is roestbruin met donkere vlekken. De vogel op de foto is een vrouwtje zij is veel bruiner, met ook een bruinige kop, haar staart is bruingrijs en is duidelijk minder helder dan bij het mannetje (die echt een opvallend grijze staart heeft).

Een biddende (wiekelende) torenvalk hoog aan de heldere blauwe hemel - Foto: ©Louis Fraanje

Een biddende (wiekelende) torenvalk hoog aan de heldere blauwe hemel – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Zondag 22 mei 2022 – Pa en ma knobbelzwaan met zes kleintjes

Vanavond samen met Fransien nog even op de Harley Trapson een fietstochtje door het Binnenveld gemaakt. Een heerlijke avond zo in het laatst van mei en vooral heerlijk rustig zo buitenaf tussen de weilanden.
Natuurlijk zijn we ook nog even langs gegaan bij de familie knobbelzwaan, om te kijken of alles nog goed was met de zes kleintjes.
Nou… we hadden geluk, want niet ver van een rietkraag zagen we pa en ma met het kleine grut op het water, het leek wel of ze op ons zaten te wachten. Wat een vredig tafereel en het witte buitenbeentje viel nu wel heel erg op aan de zijkant!
Tjonge… wat een schitterend gezicht zo op zondagavond in alle rust hiervan te kunnen en mogen genieten, geweldig!

Pa en ma knobbelzwaan met hun zes kleintjes op het water - Foto: ©Louis Fraanje

Pa en ma knobbelzwaan met hun zes kleintjes op het water – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 109

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/05/31/zomaar-wat-zwerven-deel-108/