Zomaar wat zwerven – Deel 102

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Maandag 25 april 2022 –  Terugblik op een mooie ontmoeting…!

Vandaag is het precies 7 jaar geleden dat Fransien op zaterdagavond 25 april 2015 deze foto maakte van mij met mijn oudste zus Hennie en zwager Henk Jan Bettink, die beiden inmiddels de 80 ruim gepasseerd zijn en daarnaast gelukkig nog redelijk gezond.
Wij kwamen hen tegen in het Nationale Park De Hoge Veluwe, waar ze destijds ook regelmatig een bezoekje brachten. Zo’n spontane ontmoeting is altijd erg leuk en ongedwongen, vooral ook omdat zij beiden echte natuurliefhebbers zijn. En ondanks dat we bijna 13 jaar in leeftijd met elkaar verschillen, is de band heel hecht, datzelfde geldt uiteraard ook voor mijn zwager Henk Jan, een Veluwenaar in hart en nieren!

Een mooie ontmoeting in Het Nationale Park De Hoge Veluwe - Foto: ©Fransien Fraanje

Een mooie ontmoeting in Het Nationale Park De Hoge Veluwe – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Dinsdag 26 april 2022 – Goed voorbeeld, doet goed volgen!

Onlangs hadden Fransien en ik tijdens een boswandeling op de Veluwe, een ontmoeting met een wilde zwijnenfamilie. In eerste instantie was het ons niet opgevallen dat er ook kleintjes bij waren, maar omdat we een tevreden geknor vernamen, probeerden we erachter te komen waar dat geluid vandaan kwam. Maar uiteindelijk ontdekten wij er een tweetal tussen de bomen en stobben in het bos, waarvan er eentje zich half zittend, heerlijk zat te schuren tegen de onderkant van een boom. Blijkbaar had het biggetje zijn oudere soortgenoten bezig gezien tegen dezelfde boom, om van de jeuk af te komen, dus… wat denk je? Goed voorbeeld doet goed volgen en weg is de jeuk!

Half zittend, zat het biggetje zich te schuren tegen de onderkant van een boom – Foto: ©Louis Fraanje

Half zittend, zat het biggetje zich te schuren tegen de onderkant van een boom – Foto: ©Louis Fraanje

Ook in de Barneveldse Krant…

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 27 april 2022 – KONINGSDAG

Deze nieuwe dag begon vanmorgen met een gouden glans boven de horizon, toen om 06.25 uur de morgenzon de boomtoppen van het Veluwse bos als het ware in vuur en vlam leek te zetten. Een adembenemend en tegelijkertijd een zeer bijzonder moment aan het begin van alweer een nieuwe dag. Een ervaring van ‘goud’, ook als was het met een temperatuur van -1 °Celsius best wel ‘koud’! Een mooi en fris begin van Koningsdag, met uiteraard ook alle eer aan de Koning der Koningen!

Zonsopkomst met een gouden glans boven de horizon - Foto: ©Louis Fraanje

Zonsopkomst met een gouden glans boven de horizon – Foto: ©Louis Fraanje

Kleurrijk panorama

Vanavond om 19.00 uur hadden wij het gevoel of we ergens in de bergen logeerden, zo mooi ontvouwde zich een kleurrijk panorama van verschillende tinten groen en bruin, dat door het prachtige strijklicht van de avond, dat gevoel nog eens extra versterkte. En dat gewoon vanaf onze flat te Ede-Zuid in de richting van Lunteren, waarbij aan de horizon, helemaal links op de foto, het dak van uitkijktoren De Koepel nog vaag zichtbaar is. Beetje jammer van de hoge mast met sirene in het midden, die als een echte ‘stoorzender’ het sfeerrijke beeld enigszins vertroebeld. Ondanks dat, hadden wij ons geen mooiere afsluiting van deze zonovergoten Koningsdag kunnen wensen!

Een kleurrijk panorama van verschillende tinten groen en bruin - Foto: ©Louis Fraanje

Een kleurrijk panorama van verschillende tinten groen en bruin – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 28 april 2022 – Wondervol natuurverschijnsel

Ook vanmorgen om 06.25 uur hebben wij weer genoten van een prachtige zonsopkomst boven de Veluwse bossen. En hoe je het ook bekijkt, het blijft iedere morgen een groot wonder, dat je gezond en wel op mag staan en de zon weer op ziet gaan.
Als kind verwonderde ik mij daar al over en dat gevoel wordt nu bij het ouder worden, alleen maar sterker. Vooral als die enorme grote en gloeiend hete bol boven de horizon verschijnt en de boomtoppen lijken te zinderen van de hitte, dat is zoiets wonderlijks, dat gaat alle verstand te boven.
Vooral als je je eens even realiseert, dat de temperatuur in de kern van de zon namelijk 15 miljoen graden Celsius is en aan de buitenkant zo’n 6000 graden Celsius.
Wat voel je jezelf als mens dan ineens heel erg klein en nietig, maar aan de andere kant krijg je dan wel een enorm respect voor die grote Schepper van dit alles, heel erg wonderlijk en tegelijkertijd ook hartverwarmend!

Als die enorme grote en gloeiend hete bol boven de horizon verschijnt, lijken de boomtoppen te zinderen van de hitte - Foto: ©Louis Fraanje

Als die enorme grote en gloeiend hete bol boven de horizon verschijnt, lijken de boomtoppen te zinderen van de hitte – Foto: ©Louis Fraanje

Natuurvrienden op het zwerverspad 

Vanmiddag een aardig stukje gewandeld met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, in de omgeving van de Genieweg, ten zuiden van het ISK-Militaire oefenterrein. Het gebied waar ook het Klompenpad en Wandelroute De Hoeve doorheen loopt, bij het Vennetje oftewel Visvijver, al zit er niet veel vis meer volgens ons. Maar het was heerlijk zonnig en we hebben weer volop genoten met z’n vieren.

Natuurvrienden op het zwerverspad bij het Vennetje oftewel Visvijver - Foto: ©Familie van den Berg

Natuurvrienden op het zwerverspad bij het Vennetje oftewel Visvijver – Foto: ©Familie van den Berg

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 103

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/05/07/zomaar-wat-zwerven-deel-102/