Noordwaarts naar Texel – Deel 89

Woensdag 6 april 2022 – Vissende lepelaar in beeld!

In de namiddag reden wij over de Lancasterdijk in de buurt van Oosterend, toen we bij de plassen van Wagejot, de grote witte vogel met zijn lepelvormige snavel ontdekten. Namelijk een lepelaar, die daar hevig maaiend met zijn snavel, van links naar rechts door het water, bezig was om wat eetbaars naar binnen te werken. Had hij eenmaal beet, dan werkte hij zijn vangst op een handige manier naarbinnen, op de foto is dit nog net te zien.
De lepelaar pakt geen grote vissen, meest kleine diertjes, hij/zij eet voornamelijk stekelbaarzen, maar ook larven, waterinsecten, bloedzuigers, wormen, slakken en kikkervisjes.

Had de lepelaar eenmaal beet, dan werkte hij zijn vangst op een handige manier naarbinnen - Foto: ©Louis Fraanje

Had de lepelaar eenmaal beet, dan werkte hij zijn vangst op een handige manier naarbinnen – Foto: ©Louis Fraanje

Donderdag 7 april 2022 – Nostalgie bij een oude schapenboet

Aan de Watermolenweg bij De Hoorn ligt een oude, door weer en wind scheefgezakte houten schapenboet of schuurtje. Eigenlijk ligt het er al jaren wat verlaten bij en scharrelen er soms wat kippen rond, maar alles bij elkaar is het een schilderachtig tafereel. Op de achtergrond ligt het dorpje Den Hoorn, met het overbekende kerkje in het midden.

Het door weer en wind scheefgezakte houten schapenboet of schuurtje - Foto: ©Louis Fraanje

De door weer en wind scheefgezakte houten schapenboet of schuurtje – Foto: ©Louis Fraanje

Regenboog boven de dijk

Vandaag wisselden zon en regen elkaar om beurten af, maar dat leverde onderweg vaak prachtige beelden op. Zo reden wij in de namiddag via de Hoofdweg in noordelijke richting van de Stengweg bij De Cocksdorp, toen opeens dwars door de regenbui heen, het zonnetje begon te schijnen en mede daardoor, heel even de prachtige kleuren van de regenboog verschenen. Samen met de gekleurde strepen op de weg en in de verte de dijk, was het een schitterend schouwspel en het blijft nog altijd voor ons, een boog in de wolken als teken van Gods trouw!
Fransien had razendsnel haar camera in gereedheid gebracht en legde het wonderschone tafereel vast op de gevoelige plaat!

Samen met de gekleurde strepen op de weg en in de verte de dijk, was het een schitterend schouwspel - Foto: ©Fransien Fraanje

Samen met de gekleurde strepen op de weg en in de verte de dijk, was het een schitterend schouwspel – Foto: ©Fransien Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Vuurtoren als baken

Deze prachtige vuurtoren staat op de noordelijkste punt van het eiland, als een baken tussen de Noordzee en de Waddenzee, samen met een aantal voormalige dienstwoningen ernaast. De Texelse vuurtoren is de enige vuurtoren in Nederland, waar je op 47 meter hoogte kunt genieten van het uitzicht en waar je aan drie kanten over zee uitkijkt. Bij helder weer kijk je over de Waddenzee naar Vlieland, Terschelling, Wieringen en Den Helder. Het is ook een plek waar wij heel graag komen, op een onbeschutte duintop kun je hier écht voelen wat windkracht zes betekent!

Deze prachtige vuurtoren staat op de noordelijkste punt van het eiland Texel - Foto: ©Louis Fraanje

Deze prachtige vuurtoren staat op de noordelijkste punt van het eiland Texel – Foto: ©Louis Fraanje

Een vlucht wilde ganzen

We hebben onze camera’s weinig rust gegund, steeds waren er interessante onderwerpen om te fotograferen. Een prachtig beeld dat wij jullie zeker niet willen onthouden, is bijvoorbeeld deze vlucht rotganzen, met vooraan op kop van de formatie, ook nog enkele brandganzen.

 

Op weg naar huis….   Afscheid van Texel en welkom op de Veluwe!

De vakantie op het eiland Texel zit er voor ons inmiddels op en de veerboot van TESO brengt ons op vrijdag weer naar het vaste land. We hebben een prachtige week achter de rug, waarin we alles eigenlijk wel meegemaakt hebben, zon, regen en wind, waarbij de schitterende wolkenluchten ons het meest bekoorden. Tel daarbij op, de vaak meedogenloze wind, die ons beiden soms bijna van het strand afblies, dan heb je eigenlijk alle ingrediënten voor een superverblijf op het ons zo geliefde eiland Texel.
Zo staande op de achtersteven van de veerboot, tuur ik over het water naar de horizon, waar langzaam maar zeker de contouren van Texel vervagen.

Louis staande op de achtersteven van de veerboot, turend over het water naar de horizon – Foto: ©Fransien Fraanje

Louis staande op de achtersteven van de veerboot, turend over het water naar de horizon – Foto: ©Fransien Fraanje

Het tweede ‘thuis’

Met een beetje weemoed nemen we afscheid, want… hoe dan ook, we raken nooit uitgekeken op Texel, het is voor ons telkens weer een heerlijk avontuur. En tussen de bedrijven door, een oude bekende opzoeken, waarbij bijvoorbeeld Ome Jan met zijn boekwinkel in de Weverstraat van Den Burg zeker niet mag ontbreken. Kortom wij houden allebei van Texel en hopen – bij gezondheid – gauw weer eens terug te komen, want het mooie Waddeneiland Texel is in al die jaren ons tweede ‘thuis’ geworden!

Lees ook: Noordwaarts naar Texel – Deel 90

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/04/28/noordwaarts-naar-texel-deel-89/