Volksjongen wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De onderscheiding - Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

De koninklijke onderscheiding – Foto: ©Jac. Gazenbeekstichting

Lintjesregen 2022:

Inwoners van de gemeente Ede verrast met koninklijke onderscheiding

EDE – Burgemeester René Verhulst heeft dinsdag 26 april jl, aan 28 inwoners van Ede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van de viering van Koningsdag op 27 april. Een koninklijke onderscheiding werd uitgereikt in de gemeente Leeuwarden.

Twee Edenaren werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, één inwoner uit Ede werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. 26 inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit zijn negentien inwoners uit Ede, vier inwoners uit Bennekom, en zes inwoners uit Lunteren. (Bron: Gemeente Ede)

Toespraak

Burgemeester René Verhulst belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat gebeurde tijdens 3 opeenvolgende bijeenkomsten in de Raadzaal in Ede.

Op de foto 9 van de 29 genomineerden, met in het midden burgemeester René Verhulst en helemaal rechts Louis Fraanje - Foto: ©Casper Korver Fotografie & DesignFotograaf Ede

Op de foto 9 van de 29 genomineerden, met in het midden burgemeester René Verhulst en helemaal rechts Louis Fraanje – Foto: ©Casper Korver Fotografie & DesignFotograaf Ede

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer L. Fraanje, 72 jaar, Ede.

Louis Fraanje is geboren en getogen op de Veluwe. Vanuit de liefde voor zijn geboortegrond fotografeert hij al sinds mensenheugenis de eigen leefomgeving en de natuur. In eerste instantie ging zijn voorkeur uit naar de bossen en de daar levende zoogdieren. In de loop der jaren is zijn interesse uitgebreid tot alle aspecten van de natuurfotografie, maar ook de mensen die op de Veluwe wonen en hun geschiedenis worden op de gevoelige plaat vastgelegd.

Boegbeeld

Dertig jaar geleden werd in Lunteren de Jac. Gazenbeekstichting opgericht met als doel: enerzijds het uitdragen van het gedachtengoed van de Veluwse schrijver Jac. Gazenbeek en anderzijds zich inzetten voor het behoud van het streekeigene van de Veluwe. Vanaf de oprichting is Louis het boegbeeld van deze stichting.

Hessenwegen

Als voorzitter van de Jac. Gazenbeekstichting heeft hij samen met de educatiecommissie van museum Lunteren het project ‘Hessenwegen’ ontwikkeld. Louis is een buitengewoon bevlogen en enthousiaste persoonlijkheid die zich op zeer betrokken wijze inspant voor het behoud van natuur en cultuur op de Veluwe. Naast de gastlessen op scholen, laat hij zich interviewen voor radio- en televisie-uitzendingen en plaatst hij prachtige foto’s en/of artikelen online en in de krant.

Ridder in de orde van Oranje-Nassau

In heel Nederland werden acht personen Ridder in de orde van Oranje Nassau, onder anderen: T. Boerman (Hardinxveld-Giessendam), J. D. S. L. Bosch (Ede), L. Fraanje (Ede), M. Morsink (Barneveld), J. Toet (Putten), G. van Tol (Rouveen), C. Vreugdenhil (Rotterdam) en K. H. de Vries (IJsselmuiden).

Een trotse Louis met zijn Koninklijke onderscheiding en Oorkonde - Foto: ©Eddy Kamphuis

Een trotse Louis met zijn koninklijke onderscheiding en Oorkonde – Foto: ©Eddy Kamphuis

Gewone volksjongen

Louis zelf hierover: “Vandaag dus Ridder in de orde van Oranje Nassau…. pffft ‘t is wat, een gewone volksjongen van de Veluwe, toch wel leuk hoor. Nooit verwacht en dan toch geheel onverwachts sta je daar in de Raadzaal van Ede voor burgemeester René Verhulst en dan geridderd worden, echt heel bijzonder.”

Daarnaast moet Fraanje tegelijkertijd terugdenken aan wat, emeritus-predikant C.C.J.  van der Dussen, tijdens zijn 25-jarig jubileum in 2017 in een interview heeft gezegd:   “Als dominee mag ik in dienst staan van de Koning der koningen. Daar kunnen Poetin en Trump met hun functie niet aan tippen. Er is echt niets mooiers dan deze Koning te dienen!”

“Ik ben dan wel geen dominee, maar bij deze mooie woorden, wil ik mij heel graag aansluiten, dus ook daarom is het alle reden voor een feest en wil ik tenslotte iedereen heel hartelijk bedanken, die zijn of haar steentje hieraan heeft bijgedragen!”

*********************************************************************************************************************************

Lintjesregen 2022 in Ede, wij zitten in de laatste ronde!
Klik op de afbeelding om alles te bekijken…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/04/26/volksjongen-wordt-ridder-in-de-orde-van-oranje-nassau/