Zomaar wat zwerven Deel 97

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 22 maart 2022 –  Zonsopkomst boven de Veluwe

Vanmorgen om 06.45 uur hebben Fransien en ik weer genoten van een prachtige zonsopkomst, boven de Veluwse bossen. Een heerlijk ochtendgloren, als weer een nieuwe dag wordt geboren. En… bij een temperatuur van 7°Celsius was het goed toeven buiten op het terras. Rechts in beeld is de toren van de Bethelkerk aan de Jan Th. Tooroplaan duidelijk zichtbaar!

Prachtige zonsopkomst en rechts in beeld is de toren van de Bethelkerk duidelijk zichtbaar - Foto: ©Louis Fraanje

Prachtige zonsopkomst en rechts in beeld is de toren van de Bethelkerk duidelijk zichtbaar – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Lunterse Beek of Heiligenbergerbeek?

Vanaf de het sluisje bij de Zwnetselaarseweg hebben we een prachtig overzicht op de Lunterse Beek, tenminste dat staat op het bordje van het Waterschap, maar… eigenlijk heet deze beek hier de Heiligenbergerbeek.
Beetje verwarrend is het eigenlijk wel. Want als je stroomopwaarts gaat, dan zie je dat een eindje voorbij de Kruisbeekweg, de Meulunterse Beek zich samenvoegt met deze Heiligenbergerbeek. En als je stroomafwaarts gaat richting Renswoude, wordt de Heiligenbergerbeek – op de provinciegrens van Gelderland en Utrecht – ineens weer Lunterse Beek genoemd. Wie helpt ons uit de droom?

Verwarrend

De Lunterse Beek (Luntersche beek) is een beek in de Gelderse Vallei, in het midden van Nederland. De Lunterse Beek en zijn stroomgebied wordt onderhouden door het Waterschap Vallei en Veluwe.
De Lunterse Beek begint net ten westen van Lunteren. Van hieruit stroomt de beek langs Renswoude om vervolgens na ongeveer 11 km uit te monden in het Valleikanaal ten zuiden van Scherpenzeel. De beek wordt gevoed door een groot aantal andere beken, waaronder de Melunterse Beek, Overwoudse, Nederwoudse en Fliertse beek. Het in 1935-1941 gegraven Valleikanaal volgt over een lengte van 5 km de vroegere loop van de Lunterse Beek, die dan overgaat in de huidige Heiligenbergerbeek, vroeger ook Lunterse Beek genaamd.

Vanaf de het sluisje bij de Zwnetselaarseweg hebben we een prachtig overzicht op de Lunterse Beek - Foto: ©Louis Fraanje

Vanaf de het sluisje bij de Zwnetselaarseweg hebben we een prachtig overzicht op de Lunterse Beek – Foto: ©Louis Fraanje

Op Wikipedia staat het volgende:

“De Lunterse Beek behoort tot de ecologische hoofdstructuur tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Als onderdeel van de herinrichting hiervan is in 2002 een zestal vistrappen aangelegd. Ook is de beek op enkele plekken omgelegd zodat hij weer door zijn oorspronkelijke bedding stroomt. In de jaren ’50 is de beek namelijk op enkele plekken verlegd om een snellere afwatering van de Gelderse Vallei te bewerkstelligen.”

Helaas mis ik de naam van de Meulunterse Beek in dit verhaal, hoewel deze toch een groter deel uitmaakt van het geheel, dan de Heiligenbergerbeek!

*******************************************************************************************************************************

Woensdag 23 maart 2022 – Fietstocht naar de oude molen in Terschuur

‘s Middags hebben we samen met mijn broer Gert en schoonzus Jannie, op onze Harley Trapsons bij elkaar bijna 55 kilometer weggetrapt. Onderweg een pitstop gemaakt bij molen ‘Den Olden Florus’ of ‘Kallenbroeker Molen’ aan de Stoutenburgerweg in Terschuur. Het is één van de oudste nog aanwezige standerdmolens in Nederland. Meer info: https://www.denoldenflorus.nl/

Met z'n vieren op de foto voor de eeuwenoude molen 'Den olden Florus' - Foto: ©Louis Fraanje

Met z’n vieren op de foto voor de eeuwenoude molen ‘Den olden Florus’ – Foto: ©Louis Fraanje

Molen in rouwstand

Als er iemand is overleden, zet de molenaar de wieken in de rouwstand. Iedereen weet dan dat er iets ergs is gebeurd. Als je voor de wieken staat dan is de meest lage wiek rechts van het midden vastgemaakt.
Ook nu stond de molen in de rouwstand, als een eerbiedwaardig teken van medeleven uit de buurt, aan de familie van de op zaterdag 19 maart jl. overleden Henk van den Berg(77), die op steenworp afstand van de molen wonen. Zij waren ook bevriend met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg, dus ook mede namens hen, wensen wij zijn vrouw Gré, de kinderen en kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte toe.

*******************************************************************************************************************************

Avondrust op het Veluwse platteland

De avondzon verdwijnt als een enorme vuurrode bal, achter de hoge bomen bij een oude boerderij op de Veluwe. Een prachtige lentedag in maart is ten einde, de avondschemering komt aangeslopen, het wordt stil op het erf rondom de boerderij. De aloude sfeer van vroeger tijdens de avondrust lijkt nog niet overal verdwenen te zijn, dat maakt mij blij en gelukkig!

De avondzon verdwijnt als een enorme vuurrode bal, achter de hoge bomen bij een oude boerderij - Foto: ©Louis Fraanje

De avondzon verdwijnt als een enorme vuurrode bal, achter de hoge bomen bij een oude boerderij – Foto: ©Louis Fraanje

*******************************************************************************************************************************

Donderdag 24 maart 2022 –  Wandeling rondom de Franse Berg

Vanmiddag samen met onze natuurvrienden Florus en Jannie van den Berg op ons gemakje het ‘Landschappenpad’ gelopen. Deze wandelroute is destijds speciaal voor het 75-jarig jubileum in 2010 van Het Nationale Park De Hoge Veluwe aangelegd. Deze ruim 4 kilometer lange cultuurhistorische wandeling voert langs diverse hoogtepunten van het Park, zoals het Kröller-Müller Museum, de Franse Berg en de weidse vlakte van het Pampelse Zand.
Onderweg hebben we even uitgerust op een aantal blokken Maulbronner-zandsteen, die hier en elders in het Park verspreid liggen. Deze op maat gezaagde blokken, waren in principe bestemd voor de bouw van het Groote Museum, dat nooit gebouwd is. – Al met al hebben we genoten van het prachtige lenteweer en de natuur van de Hoge Veluwe in het bijzonder!

Natuurvrienden rusten even uit op een aantal blokken Maulbronner-zandsteen - Foto: ©Familie van den Berg

Natuurvrienden rusten even uit op een aantal blokken Maulbronner-zandsteen – Foto: ©Familie van den Berg

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 98

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/04/01/zomaar-wat-zwerven-deel-97/