Wolf doodt schapen in Doornspijk op de Veluwe

RTV Nunspeet

RTV Nunspeet

“Ze zijn kapot gescheurd”

VELUWE-DOORNSPIJK – In een weiland aan de Zuiderzeestraatweg in Doornspijk zijn zondagochtend vroeg twee schapen gedood door een wolf. Schapenhouder Robert Bos trof een bloederig tafereel aan toen hij een kijkje kwam nemen nadat hij gewaarschuwd was door zijn buren.

“Eén is in de hals gepakt en daarna kapot gescheurd, de andere gewonde ooi leefde nog maar die hebben we laten euthanaseren in overleg met de veearts”, vertelt Robert.Van de twee ooien is er één de Nederlands Kampioen uit 2019. “We zijn heel fanatiek met het fokken van onze Blauwe Texelaars en dat de wolf nu ook nog eens de mooiste eruit heeft gepakt is extra zuur”, zegt Robert.

Voor Robert is het fokken van de schapen een serieuze hobby. Het gaat om ooien met een stamboek. “Bepaalde ooien zijn gewoon echt heel belangrijk, daar zit een jarenlange fokkerij achter en die heb je niet maar zo weer terug. Hier zit een diepe emotionele waarde aan. Het is veel meer dan een slachtschaap.”

Eén van de schapen is helemaal opengescheurd. - Foto: ©RTV Nunspeet

Eén van de schapen is helemaal opengescheurd – Foto: ©RTV Nunspeet

Wolf is vaker gezien

Het is niet de eerste keer dat de wolf zich in deze omgeving laat zien. “De wolf is regelmatig hier in de buurt. Hij is gezien rond 06:30 uur toen hij de weg overstak”, vertelt buurman Eibert ten Brink, die zelf ook schapen heeft.Robert had op het moment van de aanval twaalf schapen, allen jaarlingen, rondlopen in zijn weiland.

Ondanks het feit dat zijn schapen heel wat gewend zijn en van nature hele rustige dieren zijn is het afwachten hoe ze de schrik verwerken. “Ze zijn nu DNA aan het afnemen voor verder onderzoek”, laat hij weten.Naast DNA-monsters worden ook de bijtwonden onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden doorgegeven aan BIJ12, zij monitoren de wolvenpopulatie in Nederland.

Lees meer op: RTV Nunspeet

*******************************************************************************************************************************

Groot probleem

Afgelopen zaterdag  stond in de Telegraaf ook een artikel, over het grote probleem dat de wolf aanricht onder de moeflons op de Hoge Veluwe en elders. En met name pakken ze nu de weerloze lammeren , dus uitroeiing van deze prachtige dieren dreigt. Maar ook bij het andere wild zoals o.a. herten en reeën, gaat dit gebeuren, omdat deze dieren in een klein land als Nederland, geen kant op kunnen!

Wij schreven al eerder:  Iedereen praat over wolven…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/03/21/wolf-doodt-schapen-in-doornspijk-op-de-veluwe/