Wilde zwijnen beginnen nieuwe jaar met honger

Laurens Tijink op pad met boswachter Henk Ruseler, gisteren op Radio Gelderland…
.
OTTERLO – De wilde zwijnen op de Veluwe laten zich ook steeds vaker overdag zien en dat komt doordat ze honger hebben. Door een gebrek aan voedsel gaan de zwijnen nu ook vaker bij daglicht op zoek naar eikels en noten, aldus boswachter Henk Ruseler. De bomen droegen dit jaar zeer weinig eikels en beukennootjes. Vooral wilde zwijnen zijn hier deze winter de dupe van. “Er gaan nu zwijnen dood van de honger.”
.
Boswachter Henk Ruseler op pad met verslaggever Laurens Tijink - Foto: ©Omroep Gelderland

Boswachter Henk Ruseler op pad met verslaggever Laurens Tijink – Foto: ©Omroep Gelderland

Stil
.
In het bos is het deze tijd van het jaar vrij stil. De vogels verbruiken zo min mogelijk energie en ze laten zich dan ook nauwelijks horen. Als je goed om je heen kijkt, dan is er ook deze tijd van het jaar toch meer dan genoeg te ontdekken in de natuur, vertelt de boswachter van het Nationale Park de Hoge Veluwe aan BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink.
.
Luister naar deel 1 van de radioreportage:
Sprookjesbos
.
Nu de bomen de bladeren hebben laten vallen, is goed te zien dat sommige bomen bijna volledig zijn bedekt door mos. “Als het zachte strijklicht over dat mos heen valt, hoef je niet naar de Efteling, dan heb je het sprookjesbos gewoon op de Veluwe”, vertelt Ruseler enthousiast tijdens een wandeling. En dan komen Ruseler en Tijink ook nog een nest tegen van een wild zwijn.
.
Wild zwijn op de Hoge Veluwe - Foto: ©Laurens Tijink

Wild zwijn op de Hoge Veluwe – Foto: ©Laurens Tijink

Luister naar deel 2 van de radioreportage:
.
Het voedseltekort maakt ook dat de wilde zwijnen de aanwezigheid van mensen minder snel opmerken. Ook het varken dat Henk en Laurens tegenkomen, is zo druk met het zoeken naar eten dat het lang duurt voordat het beest de natuurliefhebbers opmerkt.
.
Luister naar deel drie van de radioreportage:
Zonsondergang op de Hoge Veluwe - Foto: ©Laurens Tijink

Zonsondergang op de Hoge Veluwe – Foto: ©Laurens Tijink

Half miljoen bezoekers
.
Het afgelopen jaar bezocht een half miljoen mensen Nationaal Park De Hoge Veluwe. In de jaren voor de pandemie trok het park jaarlijks zo’n 600.000 bezoekers.
BuitenGewoon Radio is iedere zondag tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag  met Daan Hartgers op Radio Gelderland.
.
Met dank aan Omroep Gelderland

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2022/01/03/wilde-zwijnen-beginnen-nieuwe-jaar-met-honger/