Kijken in de spiegel van het bos

Weerspiegeling - Foto: ©Fransien Fraanje

Weerspiegeling – Foto: ©Fransien Fraanje

Weerspiegeling van een vrijbuiter…

Een tijdje geleden zwierf ik met mijn vrouw Fransien door het Speulderbos bij Garderen, voor mij persoonlijk is het een van de mooiste bossen in Nederland. Ik heb er al heel wat zwerftochten gemaakt, ook als gids met groepen en de oude verhalen vertelt zoals die van het Solse Gat en de Dansende bomen.

Er hangt ook een heel aparte sfeer, en dat is niet zonder reden, want, vergeleken met andere bossen op de Veluwe, is dit bos toch anders. Dat komt vooral door de grote variatie in de bospercelen en niet in de laatste plaats, door de vele kromme bomen, ook wel dansende bomen genoemd.
Lees ook: “Landidee” op stap met Louis Fraanje

De schrijver Wim Huijser op pad met Louis Fraanje in het Speulderbos op de Veluwe – Foto: ©Andrea Gulickx

De schrijver Wim Huijser op pad met Louis Fraanje in het Speulderbos op de Veluwe – Foto: ©Andrea Gulickx

Weerspiegeling

Maar er staat ook een heel perceel met rechte bomen, de zogenoemde Douglassparren, met aan de rand ervan een enorme waterplas, waar regelmatig wilde zwijnen komen. Bij die bewuste plas blijf ik stilstaan, het omringende bos weerspiegeld heel mooi in het water, een betoverend schouwspel waar ik onbewust deelgenoot van ben geworden.

Louis en het omringende bos weerspiegelen heel mooi in het water - Foto: ©Fransien Fraanje

Louis en het omringende bos weerspiegelen heel mooi in het water – Foto: ©Fransien Fraanje

Fluistering in de stilte

Het water aan de rand van het bos, waar ik als het ware door een stille kracht naartoe werd getrokken, reikt nu tot aan de neuzen van mijn schoenen. Ik sta nu zo dicht bij de waterplas, dat ik mijzelf en het omringende bos zie weerspiegelen in het water.

En en terwijl ik zo sta te kijken en te luisteren, voel ik de stilte van het bos om mij heen fluisteren, dan gaan mijn gedachten naar vroeger en komt het ‘natuurkind’ in mij weer naar boven, iets wat ik in het onderstaande gedicht heb geprobeerd samen te vatten:

“Fluistering in de stilte”

Wie veel in de stilte van de natuur rondzwerft,
leert uit verwondering vanzelf te fluisteren.
Een oneindige kringloop die leeft en sterft,
de moeite waard om naar te luisteren!

Tekst: ©Louis Fraanje 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/11/05/kijken-in-de-spiegel-van-het-bos/