Moeflons blijven ons bezighouden!

Bronsttijd bij de moeflons…

Donderdag 14 oktober 2021  – Als bij de edelherten de rust is weergekeerd, dan barst bij de moeflons de strijd los en hebben zij hun bronsttijd.
Een week geleden zagen we al gedurig een ram in de buurt van een ooi staan flemen. Hij gooit dan z’n bovenlip omhoog, zodat hij nog beter kan ruiken of een ooi bronstig is. Maar, echt tot actie kwam het die dag niet, het bleef bij een beetje stoeien en onderling uitproberen.

Een kapitale moeflonram met een kleine harem van drie ooien - Foto: ©Louis Fraanje

Een kapitale moeflonram met een kleine harem van drie ooien – Foto: ©Louis Fraanje

En zo stonden we dan 'oog in oog' met een kapitale moeflonram en een ooi - Foto: ©Louis Fraanje

En zo stonden we dan ‘oog in oog’ met een kapitale moeflonram en een ooi – Foto: ©Louis Fraanje

En zo tasten ze elkaar af en misschien gaat het wel wat worden tussen die twee - Foto: ©Louis Fraanje

En zo tasten ze elkaar af en misschien gaat het wel wat worden tussen die twee – Foto: ©Louis Fraanje

Levend schilderij

Maar, vandaag ontdekten wij op verschillende plaatsen een moeflonram met zijn harem, een teken dat de bronsttijd van de moeflons een feit is. Op een gegeven moment ontdekten we ergens op een heuvel een kapitale ram met een aantal ooien, die in onze richting stond te koekeloeren. Echt waanzinnig mooi om te zien en op de gevoelige plaat vast te leggen. Het leek als het ware net een levend schilderij, geweldig.

Ergens op een heuvel ontdekten wij een prachtige ram met een aantal ooien - Foto: ©Louis Fraanje

Ergens op een heuvel ontdekten wij een prachtige ram met een aantal ooien – Foto: ©Louis Fraanje

Ondanks alle negatieve berichten, hopen wij dat we nog lang van deze schitterende dieren kunnen en mogen genieten, al wordt dat door sommige andersdenkenden ons bijna onmogelijk gemaakt!
(Zie bericht hieronder…)

*******************************************************************************************************************************

Hoge Veluwe evacueert moeflons vanwege wolf

OTTERLO – Nationaal Park De Hoge Veluwe gaat moeflons evacueren om ze te beschermen tegen de wolf. Dat is nodig om de unieke diersoort te behouden, zegt parkbeheerder Jakob Leidekker. “We willen voorkomen dat de dieren worden uitgemoord door de wolf.”

Leidekker en zijn collega’s hebben de afgelopen weken tientallen kadavers van gedode moeflons gevonden. “Maar of ze dat allemaal zijn, ik weet het niet”, zegt de parkbeheerder. “We vinden lang niet alle overleden moeflons terug.” De dieren worden gedood door een wolvin, die deze zomer door een geknipt gat in de omheining het park is ingekomen.

Om de slachtpartij onder moeflons een halt toe te roepen, plaatsen Leidekker en zijn collega’s een wolfwerend hek, waar de moeflons worden opgevangen. “Daarin zitten ze veilig en kunnen ze gewoon leven.” Een deel van die moeflons wordt ook nog overgeplaatst naar het buitenland.”

.

Bekijk het originele artikel: Omroep Gelderland

*******************************************************************************************************************************

Bekijk ook het filmpje:

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/10/20/moeflons-blijven-ons-bezighouden/