Edelhertenbronst 2021 in beeld – Deel 1

Vrijdag 27 augustus 2021 –  Edelhertenbronst komt op gang

In de avond hebben Fransien en ik aan de Wildbaanweg op de Hoge Veluwe toch een klein beetje van de edelhertenbronst geproefd en genoten.

In het begin van de avond verscheen er een zwijn op het toneel, nou ja eigenlijk twee. Maar eentje kreeg ik prachtig voor de lens, toen hij heel even naast een bloeiende heidestruik mijn kant op stond te kijken. In tussentijd gezellig bijgepraat met onze natuurvriend Hans Bos uit Nijmegen.

En later op de avond konden we bij P1 genieten van een prachtig plaatshert, die we vorig jaar ook zijn tegengekomen, een ongelijke 20-ender met gevorkte oogtakken. Hij liet verschillende keren zijn burlende oergeluid over de Veluwe galmen. – Tenslotte bleef de regen aanhouden en trok het bronstroedel weer de bossen in!

Naast de bloeiende heidestruik stond het zwijn onze kant op te kijken. Een mooie opening van deze wildavond - Foto: ©Louis Fraanje

Naast de bloeiende heidestruik stond het zwijn onze kant op te kijken, mooie opening van de wildavond – Foto: ©Louis Fraanje

Best een komisch gezicht, als zo'n groot plaatshert (ongelijke 20-ender) het veld op komt lopen. En dan dit kalf dat er heel stoer achter aan stapt, met een gezicht... zo van 'kijk mij'!- Foto: ©Louis Fraanje

Best een komisch gezicht, als zo’n groot plaatshert (ongelijke 20-ender) het veld op komt lopen. En dan dit kalf dat er heel stoer achter aan stapt, met een gezicht… zo van ‘kijk mij’!- Foto: ©Louis Fraanje

En dan laat hij zijn indrukwekkende oergeluid over de Hoge Veluwe galmen - Foto: ©Louis Fraanje

En dan laat hij zijn indrukwekkende oergeluid over de Hoge Veluwe galmen – Foto: ©Louis Fraanje

Als het dan begint te regenen trekt het bronstroedel de bossen in - Foto: ©Louis Fraanje

Als het dan begint te regenen trekt het bronstroedel de bossen in – Foto: ©Louis Fraanje

**********************************************************************************************************************************

Zaterdag 28 augustus 2021 – Edelherten in beeld 

Vanavond een prachtige 20-ender in de lens gevangen, die heel stoer op de Wildbaan liep te paraderen. Ook heeft hij twee gevorkte oogtakken, dat maakt hem extra bijzonder, omdat zoiets niet vaak voorkomt. – In ieder geval weer samen met Fransien en natuurvriendin Anita Kortus genoten, ook al was er verder weinig actie in de bronstarena!

Een prachtige 20-ender in de lens gevangen, die ook nog twee gevorkte oogtakken heeft - Foto: ©Louis Fraanje

Een prachtige 20-ender in de lens gevangen, die ook nog twee gevorkte oogtakken heeft – Foto: ©Louis Fraanje

Ongelijke 34-ender 

Een bijzonder en kapitaal hert, en dan niet zomaar eentje, nee deze knaap heeft een best gewei, met links 14 en rechts 17 enden. Als ik het dan goed zeg, dan zou dit een ongelijke 34-ender moeten zijn. En ook bij dit hert is het bijzonder dat hij gegaffelde oogtakken heeft, en zelfs bij de rechter oogtak nog een extra end erop heeft staan. Inmiddels heeft hij de naam ‘Pluto’ gekregen!

Een best gewei, met links 14 en rechts 17 enden, dan zou dit een ongelijke 34-ender zijn - Foto: Louis Fraanje

Een best gewei, met links 14 en rechts 17 enden, dan zou dit een ongelijke 34-ender zijn – Foto: Louis Fraanje

Lees ook: Edelhertenbronst 2021 in beeld – Deel 2

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/09/07/edelhertenbronst-2021-in-beeld-deel-1/