Zomaar wat zwerven – Deel 35

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Dinsdag 4 mei 2021 –  Hekkensluiter op de Veluwe

Vanavond tussen de regenbuien door was het even heel mooi licht buiten in het veld. Op de voorgrond het mooie houten hek, daarachter een decor met prachtige tinten groen. Een echte ‘hekkensluiter’ dus, op deze toch wel zeer bewogen avond van dodenherdenking, daarom ook zeker een mooi en vredig beeld om in te lijsten!

Het mooie houten hek, en daarachter een decor met prachtige tinten groen- Foto: ©Louis Fraanje

Het mooie houten hek, en daarachter een decor met prachtige tinten groen- Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Woensdag 5 mei 2021 – Bezoek aan het Theehuis De Kemperberg op de Hoge Veluwe

Op deze Bevrijdingsdag waren Fransien en ik even gezellig aan het rondzwerven en genieten op het Nationale Park De Hoge Veluwe. Mooie wolkenluchten dreven af en aan boven het land van hei en dennen. Daarna zagen we richting de uitgang Schaarsbergen, dat het bekende Theehuis De Kemperberg naast de boerderij Everwijnserf geopend was. Dus een lekker stuk appeltaart bij de koffie genomen en even bijgepraat. Beetje jammer dat blijkbaar nog niet iedereen het plekje weet te vinden voor een lekkere versnapering. Maar het staat ook niet heel erg duidelijk aangegeven, misschien zou het beter zijn om het uitnodigingsbord naast het groene aanwijzingsbord te plaatsen!

Mooie wolkenluchten boven het land van hei en dennen op de Hoge Veluwe - Foto: ©Louis Fraanje

Mooie wolkenluchten boven het land van hei en dennen op de Hoge Veluwe – Foto: ©Louis Fraanje

 Naast de boerderij Everwijnserf zien we het bord van Theehuis De Kemperberg - Foto: ©Louis Fraanje

Naast de boerderij Everwijnserf zien we het bord van Theehuis De Kemperberg – Foto: ©Louis Fraanje

Heel uitnodigend staat er een extra bord aan de weg - Foto: ©Louis Fraanje

Heel uitnodigend staat er een extra bord aan de weg – Foto: ©Louis Fraanje

Nou die appeltaart met slagroom zal best smaken - Foto: Foto: ©Louis Fraanje

Nou die appeltaart met slagroom zal best smaken – Foto: Foto: ©Louis Fraanje

Vanaf de Hoge Veluwe rijden we naar Barneveld…

Met het oog op Barneveld. – Toen wij gisteren door de Gasthuisstraat in Barneveld reden, maakte Fransien deze mooie plaat! Rechts stond vroeger de Pastorie van de Ned. Hervormde Kerk en het oude gebouw Rehoboth, daarin was de kleuterschool gevestigd, daar ging ik naartoe, samen met mijn broer Gert en zus Betsie! En links staat nog altijd het prachtige ‘Gasthuis’ van vroeger waar ook de straat naar vernoemd is!

De Gasthuisstraat met links het Gasthuis en even verderop de Kerktoren van Barneveld - Foto: ©Louis Fraanje

De Gasthuisstraat met links het Gasthuis en even verderop de Kerktoren van Barneveld – Foto: ©Louis Fraanje

Het Gasthuis is een gemeentelijk monument aan de Gasthuisstraat 14 in Barneveld

Het Proveniers- en Armen en Kinderhuis werd gesticht door dominee Jacobus Mensinga (1740-22 december 1796) die in 1778 vanuit Franeker naar Barneveld kwam. In de Oude Kerk van Barneveld is een gedenkteken met de tekst Ter nagedachtenis van Jacobus Mensinga wijlend haren vromen en trouwen Leeraar en Stichter van Proveniers- en Armen en Kinderhuis. Den oprechten vriend van allen, door zijn gemeente, overleden 22 december 1796, oud ruim 56 jaren.

Aanvankelijk was het Gasthuis bestemd voor de opvang van armlastigen en ouden van dagen. Na enige tijd kreeg het tevens een verpleegfunctie voor innocente dorpelingen en mindervaliden. Inwonenden dienden wel zoveel mogelijk in het eigen onderhoud te voorzien. Dit kon door te werken in de moestuin, wasserij, wolspinnerij, op de bij het huis behorende boerderij of op het landbouwbedrijf. Artikel 37 van het reglement uit 1913 luidde: Op luiheid, lediggang en traagheid zal ten zeerste worden toegezien door den vader en den moeder. Het Gasthuis kende een mannenkamer en een daarvan gescheiden vrouwenkamer.

Het Gasthuis was eigendom van de Stichting Gasthuis Barneveld. Deze stichting is gefuseerd met de Westerveldsstichting Na de fusie is het gebouw eigendom van de Stichting Gasthuis-Westerveld Barneveld.
In 1965 vertrokken de oudere bewoners van het Gasthuis naar het nieuwe verzorgingstehuis Nebo. Het gebouw werd door de Stichting Gasthuis Barneveld verhuurd aan stichting Pension Tehuis De Haven. In het Gasthuis werden ex-psychiatrische patiënten gehuisvest.
Na het vertrek van De Haven in 1994 raakte het Gasthuis steeds meer in verval. In het jaar 2000 werd het Gasthuis gerenoveerd en kreeg het de status van Gemeentelijk monument. Het gebouw werd een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. (Bron: Wikipedia)

*********************************************************************************************************************

Donderdag 6 mei 2021 –  Ochtendgloren

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen vanmorgen om 06.00 uur. Met een laaghangende mist en een temperatuur van 3°Celsius was het heerlijk toeven buiten. In ieder geval hebben wij weer genoten van de prachtige zonsopkomst deze morgen.

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen - Foto: ©Louis Fraanje

Ochtendgloren boven de Veluwse bossen – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 36

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/05/11/zomaar-wat-zwerven-deel-35/