Zomaar wat zwerven – Deel 26

Zomaar een greep uit onze fotoweek…

Zaterdag 20 maart 2021  – Begin van de Lente

Vandaag is de Lente officieel van start gegaan. Een roepende kievit in het veld versterkt dat gevoel nog eens extra. De kievit is voor mij een levend symbool van het open veld. Een schitterende weidevogel, die helemaal niet zo zwart/wit is als u mocht denken, vooral in het strijklicht van de avond zijn die kleuren op zijn vleugels duidelijk zichtbaar! De inmiddels overleden natuurschrijver Rinke Tolman (1891-1983) schreef er in 1977 zelfs een heel boek over!

Een roepende kievit in het veld versterkt het Lentegevoel nog eens extra - Foto: ©Louis Fraanje

Een roepende kievit in het veld versterkt het Lentegevoel nog eens extra – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Zondag 21 maart 2021 –

Vanmiddag hadden een grutto en tureluur het aan de stok met elkaar in het Binnenveld. Blijkbaar kwam de tureluur te dichtbij in het veld van de grutto, ja… dan vraag je om moeilijkheden. Ondanks dat de kleinere tureluur zich toch maar even uit de voeten maakte, was hij niet zo heel erg onder de indruk, want even later kwam hij toch weer heel uitdagend langslopen.

Blijkbaar kwam de tureluur te dichtbij - Foto: ©Louis Fraanje

Blijkbaar kwam de tureluur te dichtbij – Foto: ©Louis Fraanje

En maakt dat hij wegkomt -Foto: ©Louis Fraanje

En maakt dat hij wegkomt – Foto: ©Louis Fraanje

Maar... even later komt hij gewoon op z'n gemakje heel uitdagend voor de grutto langslopen, de brutaliteit ten top... Och ik mag dat wel zo'n rakker! - Foto: ©Louis Fraanje

Even later komt hij gewoon op z’n gemakje heel uitdagend voor de grutto langslopen, de brutaliteit ten top – Foto: ©Louis Fraanje

*********************************************************************************************************************

Maandag 22 maart 2021 –  Een bijzonder fotomoment…

Dat was het die vrijdagavond de 19e maart jl. zeker, toen de zon haar avondlicht door de toppen van de bomen ergens in een laantje achteraf, liet schijnen. Prachtig om te zien, hoe het lage strijklicht de tere rietstengels met hun wuivende pluimen in de wind nog een keer extra in het ‘zonnetje’ zette. – Niet iedereen is zo sterk als een boom, mede ook daarom verdienen die tere rietstengels alle aandacht!

Opdragen

En daarom ook wil ik deze foto opdragen aan iedereen die het op dit moment – op wat voor manier dan ook – moeilijk heeft. En ik ga geen namen noemen, want dan vergeet ik natuurlijk juist jou… of die ander… Maar… mensen die mij een beetje kennen, zullen dat zeker begrijpen, omdat ik ontzettend veel van ze hou!

Het lage strijklicht van de zon zet de tere rietstengels nog een keer extra in het 'zonnetje' - Foto: ©Louis Fraanje

Het lage strijklicht van de zon zet de tere rietstengels met pluimen nog een keer extra in het ‘zonnetje’ – Foto: ©Louis Fraanje

Wolken, water en wind…

Een machtig natuurlijk samenspel weerspiegeld in de sloot, een zijtak van de oude Grift, omsloten door een prachtige rietkraag. Hier en daar liggen nog van deze oude watergangen, die vroeger gebruikt werden voor de turfvaart met platte aken(boten). Maar ook door de boeren die hier woonden. De schrijver Jac. Gazenbeek(1894-1975) schreef erover: “Prachtige brede sloten gaan van de Grift de wijde onlanden in en de boeren die er wat te doen hebben, gebruiken voor het verkeer de schuit, hetzelfde model ongeveer als de Giethoornse punter, maar men spreekt hier van “aak”. ”

Wolken, water en wind weerspiegelen in de sloot, omsloten door een prachtige rietkraag - Foto: ©Louis Fraanje

Wolken, water en wind weerspiegelen in de sloot, omsloten door een prachtige rietkraag – Foto: ©Louis Fraanje

In de wolken

Sta ik vanmorgen bij een mooi rietgat te kijken om vogeltjes te fotograferen, komt er ineens een prachtige donkere wolkenlucht opzetten. Nou… ja, als dan de zon vanaf de andere kant, ook nog even alles in het volle licht zet, ben je echt – letterlijk en figuurlijk – in de wolken!

En dan komt er ineens een prachtige donkere wolkenlucht opzetten - Foto: ©Louis Fraanje

En dan komt er ineens een prachtige donkere wolkenlucht opzetten – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Zomaar wat zwerven – Deel 27

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/03/26/zomaar-wat-zwerven-deel-26/