Reebok heeft zijn bastgewei geveegd

Maandag 8 maart 2021

EDE-VELUWE – Reebok heeft zijn bastgewei geveegd. Vanmorgen vroeg buiten in het veld, vlakbij een rietkraag zag ik een reebok die nog maar heel kort geleden zijn gewei had geveegd. Het vegen van dit bastgewei gaat vaak gepaard met bloeden, tenminste zo lijkt het in eerste instantie veel erger, dan dat het in feite is.  Het bloederige gewei dat tevoorschijn komt vanonder de jeukende bast, heeft te maken met de daar voorkomende bloedbanen, net als bij edelherten. Maar dat trekt snel weer bij en kleurt het mooi bruin.
Als het gewei volgroeid is, stopt de bloedtoevoer en sterft de basthuid af. Dat jeukt en door het gewei tegen boompjes en struiken te vegen, probeert de reebok van die lastige en jeukende huid verlost te worden.

Heel duidelijk kun je nog de bloedsporen zien op het net geveegde gewei - Foto: ©Louis Fraanje

Heel duidelijk kun je nog de bloedsporen zien op het net geveegde gewei – Foto: ©Louis Fraanje

Over enkele dagen is het gewei mooi bruin gekleurd en is hij klaar voor de strijd - Foto: ©Louis Fraanje

Over enkele dagen is het gewei mooi bruin gekleurd en is hij klaar voor de strijd – Foto: ©Louis Fraanje

Afwerpen en vegen

Ieder jaar als de edelherten hun gewei afwerpen, dan gaan de reebokken hun gewei vegen. De reebok verliest zijn gewei in november en zet tijdens de wintermaanden een nieuw gewei op, dat hij in maart/april gaat vegen. Nog niet alle reebokken hebben hun gewei geveegd, maar het begin is er! Op de foto hieronder staat de bok nog met bastgewei…

Dezelfde bok op 3 maart jl. in de avond nog met bastgewei op de foto gezet - Foto: ©Louis Fraanje

Dezelfde bok op 3 maart jl. in de avond nog met bastgewei op de foto gezet – Foto: ©Louis Fraanje

Lees ook: Reebok veegt zijn gewei

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.de-veluwenaar.nl/2021/03/11/reebok-heeft-zijn-bastgewei-geveegd/